Україна

Путін продовжує вимагати неприйняття України в НАТО та нерозміщення ракетних систем

Президент Росії Володимир Путін та Президент Фінляндії Саулі Ніїністе під час телефонних переговорів обговорили українську проблематику та кризу всередині країни, про це повідомляє «Газета.ру» з посиланням на прес-службу Кремля.

«Президент Росії зазначив, що українська влада, порушуючи мінські домовленості, все більш явно робить ставку на силові методи, у тому числі використовуючи на Донбасі важкі озброєння та ударні безпілотні апарати», — сказано в публікації.

Путін наголосив на необхідності переговорів між РФ, США та НАТО щодо створення «правових гарантій безпеки Росії, які не дозволять альянсу просуватися на схід та розміщувати ракетні системи в Україні та у суміжних країнах».

«Путін акцентував, що це повністю відповідає принципу неподільності безпеки, зафіксованому в Гельсінському заключному акті 1975 року та Стамбульській хартії 1999 року. У цьому контексті він висловив підтримку ініціативі Саулі Ніїністе щодо організації у 2025 році саміту з нагоди 50-річчя Наради в Гельсінкі з безпеки та співробітництва в Європі», — зазначила прес-служба Кремля.

Зазначимо, що Президент Фінляндії Нііністе перед розмовою з Путіним обговорив з Президентом США Джо Байденом ситуацію в Україні.

Президенти обговорили спільне занепокоєння щодо дестабілізуючого нарощування Росією військових сил уздовж кордону України та важливості трансатлантичних зусиль для деескалації ситуації.

Back to top button