Україна

Призов на строкову військову службу в Україні можуть скасувати – що це означає І чого чекати – 1News

Топ-новина

Топ-новина

Осінній призов в Україні стартує з 1 жовтня
Фото з відкритих джерел

Влада хоче перейти до формування професійної армії

В Україні з 1 січня 2024 року планують повністю замінити військовий призов на короткочасну інтенсивну підготовку. Влада хоче перейти до формування професійної армії. Яким буде українське військо в осяжному майбутньому – розповідаємо далі.

Що буде із призовом на військову службу

1 лютого президент України Володимир Зеленський підписав указ про зміцнення обороноздатності країни. В рамках реформування української армії передбачається зростання зарплат військових і перехід на професійну армію. Також ішлося про перехід на систему інтенсивної військової підготовки та відмову від призову на строкову службу з 1 січня 2024 року.

“Сьогодні українська армія складається з трьох основних категорій осіб. По-перше, це професійні кадрові військові, офіцери і сержанти, які отримали професійну освіту. По-друге, це контрактники, службовці від 6 місяців до декількох років. А також юнаки, призвані на строкову службу. Ці люди мають різну підготовку, різну мотивацію, різне бачення того, що є армія в їхньому житті”, – зазначив міністр оборони України Олексій Резніков.

За його словами, щоб дати відсіч ворогові, Україні потрібна професійна армія для стримування і формату підготовки мобілізаційного резерву.

“Президент доручив, і ми підготували бачення моделі, на першому етапі якої призов зберігається, проте в якості альтернативи вводиться короткострокова (3-4 місяці) інтенсивна військова підготовка. Пройшовши таку підготовку, молоді люди не підпадатимуть під призов. Замість цього вони отримають базові військові навички. З 1 січня 2024 року ми плануємо повністю замінити заклик на короткочасну інтенсивну підготовку, поступово збільшуючи обсяги залучених і підтримуючи їх навички шляхом періодичних тренувань і зборів. На сьогоднішній день вже є розрахунки і обґрунтування різних моделей виконання указу. Для реалізації зазначених кроків уряд найближчим часом запропонує пакет необхідних законопроєктів та підзаконних актів. Ми сподіваємося на єдність українського парламенту в цих питаннях”, – підкреслив Резніков.

Міністр оборони України Олексій Резніков
Фото з відкритих джерел

1News за темою: В Україні планують зміцнювати обороноздатність: Що про це відомо

Чого чекати далі

У найближчому майбутньому Міноборони почне готувати курси, які можуть стати альтернативою призовній армії.

“За нашою ідеєю, ми почнемо готувати ці альтернативні курси найближчим часом. Ми їх пропрацюємо зі Збройними силами, з Генеральним штабом, яка буде програма. Почнемо як альтернативу до 2024 року, щоб сьогодні юнаки, які можуть потрапити під призов, могли скористатися за власним бажанням цією програмою. І в разі проходження такого курсу підготовки вони не будуть тоді точно, гарантовано призвані в строкову службу”, – повідомив Резніков.

За його словами, цей дворічний термін до 2024 року має стати періодом тестування нового формату військової підготовки.

“Якщо ми побачимо, що ця система працює, це не примус, це добровільно, але вистачає, скажімо, кількості бажаючих, і система підготовки працює – з 1 січня 2024 року, сподіваємося, що зможемо тоді абсолютно відмовитися від призову. Але, звичайно, це буде нормовано законом”, – пояснив він.

Також зазначається, що Державна прикордонна служба України не збирається вводити обмеження на виїзд за кордон для громадян призовного віку. 

“ДПСУ звертається до громадян не вестися на провокації. Держприкордонслужба жодним чином не обмежувала і не приймала рішення про обмеження в праві вільного пересування громадян. Ми не керуємося ні віком, ні статтю громадян, яких нібито планують обмежити в праві пересування. Прикордонники діють виключно в рамках чинного законодавства”, – розповів глава ДПСУ Андрій Демченко.

Він додав, що заяви про нібито обмеження виїзду для українців призовного віку – це провокація, розрахована на дестабілізацію ситуації в Україні.


Фото з відкритих джерел

Призов на військову службу в 2022 році

30 грудня президент України Володимир Зеленський підписав указ № 687/2021, в якому визначаються терміни проведення щорічних чергових призовів громадян на строкову військову службу у 2022 році.

Згідно з документом, наступні заклики українців на строкову військову службу відбудуться з квітня по червень і з жовтня по грудень. Призовні комісії розпочнуть роботу з 1 квітня та 1 жовтня 2022 року, а підготовчі заходи мають розпочати на місяць раніше цих дат.

У той же час в офісі президента зазначили, що призваних на строкову військову службу не відправляють в зону проведення операції об’єднаних сил на Донбасі, їх залучають до комплектування арсеналів, баз, складів, центрів зберігання боєзапасу, а також на посади, пов’язані із забезпеченням життєдіяльності військових частин в пунктах постійної дислокації (крім тих, які дислокуються в Донецькій і Луганській областях).

Згідно із законодавством, не підлягатимуть призову громадяни того, хто навчається призовного віку. Їм надається відстрочка для отримання освіти на весь період навчання. Йдеться про студентів денної форми навчання закладів загальної середньої освіти III ступеня та професійної (професійно-технічної) освіти, професійної вищої освіти, серед іншого – при здобутті початкового рівня (короткого циклу) та першого (бакалаврського) рівня вищої освіти за програмами ступінчастої системи освіти.

Таку ж відстрочку мають отримати ті, хто навчається в закладах професійної вищої та/або вищої освіти, зокрема, при здобутті наступного ступеня, в закладах середньої або вищої духовної освіти, в інтернатурі, аспірантурі чи докторантурі на відстані або без відриву від виробництва.

Відстрочка від призову на строкову військову службу також надається громадянам України, які проходять військову підготовку за програмою підготовки офіцерів запасу при вищих військових навчальних закладах та військових навчальних підрозділах закладів вищої освіти, за сімейними обставинами, для продовження професійної діяльності та за станом здоров’я.

Зазначено, що питання про призов або надання відстрочки (звільнення) від призову, відповідно до законодавства, розглядають районні або міські призовні комісії.

Відстрочка від призову може бути надана призовникам згідно з рішеннями призовної комісії Автономної Республіки Крим, обласних та Київської міської призовних комісій за поданням районних (міських) призовних комісій.

Редакція не несе відповідальності за думку, яку автори висловлюють у блогах на сторінках PNK.TV

*Якщо Ви знайшли помилку в тексті 1News, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.


Джерело

Back to top button