Україна

Призначення міністра освіти оскаржили в Конституційному суді

До Конституційного Суду надійшло конституційне подання групи народних депутатів, в якому оскаржено конституційність постанови Верховної Ради про призначення Сергія Шкарлета Міністром освіти і науки України. Про це повідомила представник Верховної ради у КСУ Ольга Совгиря у своєму Телеграм-каналі.

За її словами, у конституційному поданні стверджується, що вказана постанова була прийнята з порушенням Конституції України у зв’язку із неперсональним голосуванням за неї окремими народними депутатами.

Відзначимо, що згідно зі статтею 152 Конституції України однією з підстав визнання актів неконституційними є порушення встановленої Конституцією України процедури їх розгляду, ухвалення або набрання ними чинності

Конституційний Суд раніше визнавав неконституційними деякі закони у зв’язку із порушенням вимоги персонального голосування народних депутатів під час їх прийняття – зокрема це стосується Закону “Про всеукраїнський референдум” і Закону “Про засади державної мовної політики”.

Нагадаємо, частина депутатів стверджують, що Шкарлет став міністром через кнопкодавство і насправді за нього проголосувало значно менше депутатів, ніж необхідно для прийняття рішення.

Шкарлет був призначений міністром освіти з другої спроби. Шкарлет зачитував текст присяги під вигуки «Ганьба!», які депутати від «Слуги народу» намагались перебити оплесками.

Нагадаємо, у вересні Комітет Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти (НАЗЯВО) підтвердив наявність плагіату в наукових роботах виконувача обов’язків міністра освіти і науки України Сергія Шкарлета.

Виконуючий обов’язки міністра освіти та науки Сергій Шкарлет заявив, що буде оскаржувати рішення Комітету з питань етики Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти, який знайшов плагіат у його наукових роботах.

«У мене є чимало запитань до рішення Комітету з питань етики Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти (тексту самого рішення не надано). А також до складу комітету, методів і принципів його ухвалення. І, перш за все, об‘єктивності та неупередженості самого процесу, який  став настільки заполітизованим, що годі й розраховувати на чесний висновок. Тому це рішення, яке, хочу наголосити, має суто рекомендаційний характер, буде оскаржене мною у законному порядку», – зазначив очільник міністерства освіти й науки.

В ЗМІ з посиланням на антиплагіатну ініціативу «Дисергейт» з’явилася інформація про те, що в дисертації та наукових публікаціях Шкарлета виявили великі обсяги плагіату. Сам Шкарлет, ще будучи ректором Чернігівського національного технологічного університету, заперечував наявність плагіату у своїх роботах.

У свою чергу, прем’єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що в уряді вивчають питання можливого плагіату з боку Шкарлета.

Кабінет міністрів призначив Сергія Шкарлета тимчасово виконуючим обов’язки міністра освіти і науки у червні 2020 року.

Тоді ж кореспондент 1News зафіксував переписку народного депутата від «Слуги народу» Миколи Тищенка з главою Офісу Президента Андрієм Єрмаком, в якій останній вимагає знайти голоси під кандидатуру Шкарлета.

«Потрібно забезпечити голосування за міністра освіти» (в оригіналі російською – ред.), – пише Єрмак Тищенку і додає прикріплений файл з прізвищами тих депутатів, які проти кандидатури Шкарлета.

Відомо, що у 2004 і 2010 роках Шкарлет підтримував на президентських виборах Віктора Януковича. Окрім того у 2010 році він був обраний депутатом Чернігівської облради від Партії регіонів.

У 2015 році балотувався до Чернігівської обласної ради як представник Блоку Петра Порошенка, але вибори програв.

Back to top button