Україна

Привіз “припинення вогню”. Візит Орбана до КиєваСюжет


Привіз припинення вогню . Візит Орбана до Києва

Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан приїхав до Києва та заявив, що припинення вогню могло б забезпечити Україні прискорення темпу переговорів із країною-агресором Росією.

 
Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан уперше за 10 років приїхав до Києва. Востаннє Орбан відвідував Україну у 2012 році для переговорів із Віктором Януковичем, який очолював країну у той період. Візит стартував наступного дня після того, як Угорщина почала головувати у Раді ЄС. Орбан відомий своєю лояльністю Росії та критичними висловлюваннями про Україну. Він заявив, що здійснив свій перший візит до Києва, тому що мета угорського головування в ЄС – “внести свій внесок у пошук вирішення проблем, які постають перед Європейським Союзом”.
 
Угорський мир
 
Під час переговорів із Володимиром Зеленським у Києві Орбан просував ідею невідкладного перемир’я, яка є у всіх проросійських “мирних планах”, але не наполягав на ній.
 
У заявах для преси після закінчення двосторонніх переговорів лідер Угорщини визнав, що пропонував українському колезі невідкладне припинення вогню на лінії зіткнення з російськими військами, яка є зараз.
 
Орбан наголосив, що не є противником також українських планів завершення війни, але вважає їх надто довгими у реалізації.
 
“Я розповів пану президенту, що його ініціативи вимагають багато часу через правила міжнародної дипломатії. Тому я попросив пана президента подумати про те, чи не можна зробити трохи інакше: зупинити вогонь, а потім вести переговори з Росією, адже припинення вогню прискорило б темпи цих переговорів”, – сказав Орбан.
 
Втім, Орбан наголосив, що не наполягав на своїй ініціативі та сприйняв українські аргументи.
 
“Я дуже вдячний президенту за його відверту думку з цього питання”, – заявив він, пообіцявши передати почуте іншим лідерам Євросоюзу.
 
Президент Зеленський у своєму виступі уникнув цього питання, проте він зазначив, що Угорщина підтримала мирні ініціативи України на саміті у Швейцарії.
 
“Угорщина взяла участь у першому Саміті світу та підтримала комюніке саміту, і це говорить про готовність Угорщини бути ефективною заради повернення реальної довготривалої безпеки”, – сказав Володимир Зеленський.
 
Бекграунд Орбана
 
Орбан залишається єдиним європейським лідером, який підтримує відносини з президентом Росії Володимиром Путіним. Він також висловлювався проти допомоги Україні та нещодавно заблокував рішення ЄС щодо виділення Києву масштабного пакету фінансової допомоги. Угорщина погодилася зняти своє вето тільки після того, як інші лідери Євросоюзу на спеціальному саміті заявили Орбану, що його позиція щодо цього неприпустима.
 
Орбан також заперечував рішення НАТО брати більш активну участь у наданні військової допомоги Україні. Альянс затвердив програму сприяння Києву лише після того, як Угорщина отримала гарантії, що її представники не братимуть у ній участі.
 
Влітку Угорщина також зняла заперечення проти початку переговорів щодо вступу України до ЄС. За інформацією української преси, у відповідь Київ пішов на деякі поступки щодо становища національних меншин, зокрема українських угорців.
 
 
Вирішити всі проблеми
 
Зеленський та Орбан домовилися працювати над угодою, яка зніме двосторонні проблеми.
 
У розмові з журналістами лідери наголосили, що зустріч стала важливим кроком для вирішення проблем, накопичених упродовж тривалого часу.
 
“Зміст нашого діалогу з усіх сьогоднішніх питань може стати основою для майбутнього двостороннього документа між нашими державами, який регулюватиме всі наші відносини та буде ґрунтуватися на дзеркальному підході у відносинах між країнами”, – заявив Володимир Зеленський.
 
Віктор Орбан також вважає, що переговори наблизили дві країни до можливого підписання нової угоди.
 
“Ми хочемо налагодити відносини між нашими країнами, ми хочемо підписати глобальну угоду про співпрацю з Україною, подібну до тих угод, які у нас діють з іншими сусідами Угорщини”, – сказав Орбан.
 
Окрім того, Віктор Орбан зазначив, що Угорщина готова підтримати модернізацію української економіки, а також має намір допомагати Україні у період свого головування у раді ЄС.
 
“Бажаю всього найкращого Україні, і під час головування Угорщини ми допомагатимемо вам у всьому, у чому зможемо”, – додав глава угорського уряду.
 
Також Зеленський та Орбан домовилися про відкриття першої школи для україномовних дітей на території Угорщини.
 
“Українці і раніше були в Угорщині, але зараз з’явилася ціла низка додаткових потреб, ми повинні дбати про цих людей… Тому я з великою радістю почув ініціативу президента про відкриття української школи в Угорщині”, – зазначив Орбан.
 
Він пояснив, що зараз українські діти в угорських містах, зокрема у Будапешті, навчаються у багатьох різних школах, і ця система працює “погано”, але Угорщина розуміє також необхідність створення школи з українською мовою навчання.
 
“Ми не просто розуміємо цю потребу. Фінансування цієї школи угорська держава візьме на себе. Буде відкрито стільки українських шкіл, скільки буде потрібно. Для нас важливо, щоб українці почувалися в Угорщині, як удома”, – додав Орбан.
 
Він не став пов’язувати це рішення з аналогічними очікуваннями від України, але згадав, що розраховує також на розуміння Україною потреб угорськомовної меншини, яка традиційно проживає на Закарпатті.
 
 

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

5 × 1 =

Back to top button