Україна

ПриватБанк виграв судову справу щодо 245 заправок


ПриватБанк виграв судову справу щодо 245 заправок

Майже три роки банк був обмежений у розпорядженні 245 АЗС, які були поставлені на баланс банку до його націоналізації у 2016-му та одразу передані у лізинг, а потім у суборенду.

Центральний апеляційний господарський суд задовольнив скаргу ПриватБанку про скасування судової заборони на повернення 245 АЗС, якими на умовах лізингу володіють компанії з групи Приват Ігоря Коломойського. Про це повідомляє пресслужба ПриватБанку.

Зазначається, що майже три роки ПриватБанк був обмежений у розпорядженні 245 АЗС, які були поставлені на баланс банку до його націоналізації у 2016-му та одразу передані у лізинг, а потім у суборенду. Лізингоотримувачі вже заборгували державному банку понад 10 млрд гривень.

За словами адвоката ПриватБанку, історія тягнеться ще з 2016 року, коли перед націоналізацією банк поставив собі на баланс 248 АЗС шляхом звернення стягнення на предмети іпотеки, на виконання вимог НБУ. Отримавши їх у власність АЗС, банк під керівництвом колишнього менеджменту одразу ж передав їх у фінансовий лізинг компаніям з орбіти групи Приват, уклавши 22 договори лізингу із 15 лізингоотримувачами. А ті, у свою чергу, передали АЗС в суборенду іншим компаніям тієї ж групи.

Як зазначають у ПриватБанку, погашення лізингових платежів відбувалось згідно з типовою для групи Ігоря Коломойського схемою: в перші роки сплачувалися тільки відсотки, згодом додавалася основна сума. Водночас оцінка під час передачі АЗС на баланс банку була суттєво завищеною. Врешті з 2018 року боржники скоротили лізингові платежі, а згодом припинили їх зовсім.

Невиконання умов договорів фінансового лізингу змусило ПриватБанк у 2019-2020 роках розпочати процес розірвання цих договорів та повернення АЗС під свій контроль.

Нагадаємо, підозру отримав екскерівник київської філії Приватбанку, що входив в організовану групу, яку олігарх Ігор Коломойський створив для незаконного заволодіння 5,8 млрд грн.

Також повідомлялося, що Коломойському повідомили про нову підозру.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button