Україна

ПриватБанк позбавили права оскаржувати рішення суду у справі Суркісів

Про це стверджує джерело “Інтерфакс-Україна”, обізнане з ходом справи, передає 1NEWS.

Більшість членів науково-консультативної ради Верховної ради дійшли висновку про відсутність у ПриватБанку і Кабінету міністрів права касаційного оскарження рішення про порядок виконання рішення суду від 2017 року про зобов’язання ПриватБанку обслуговувати розміщені до націоналізації банку на рахунках його кіпрської філії депозити компаній братів Суркісів, які оцінюють зобов’язання по них у $347,4 млн.

Відповідний запит про надання правових висновків до науково-консультативної ради направив Верховний суд 17 грудня 2020 року, уточнив він агентству.

За його словами, такої думки дотримуються сім з восьми членів ради у зв’язку з тим, що на час прийняття судом рішення у 2017 році діяв Цивільний процесуальний кодекс 2004 року, який не передбачав можливості для оскарження такого рішення.

Зокрема, до таких висновків прийшли член-кореспондент Національної академії правових наук України Костянтин Гусаров, доктор юридичних наук Ірина Коваль, доцент кафедри цивільного кодексу Національного юридичного університету ім.Ярослава Мудрого Денис Сибільов, президент Національної академії правових наук Олександр Петришин і професор кафедри цивільного права національного університету “Одеська юракадемія” Неллі Голубєва, стверджує джерело.

Співрозмовник агентства додав, що відповідне рішення підтримав також доцент кафедри цивільного права і процесу, юридичного факультету Львівського національного університету імені Івана Франка, батько екс-керівника Офісу президента Андрія Богдана, Йосип Богдан і академік Національної академії правових наук В’ячеслав Комаров.

Зі свого боку, зазначає джерело, член ради, кандидат юридичних наук Вадим Беляневич підтвердив право банку на оскарження в касаційному порядку рішень судів першої та апеляційної інстанції, обґрунтовуючи це тим, що норми перехідних положень процесуального закону є темпоральними, не мають самостійного значення і застосовуються тільки в сукупності з іншими нормами.

Нагадаємо, Печерський райсуд Києва 9 лютого 2017 року своїм рішенням за позовом компаній Суркісів зобов’язав ПриватБанк виконувати умови депозитних угод, укладених кіпрською філією банку з відповідними компаніями.

Спроба Кабміну оскаржити цей вердикт в апеляційному суді не увінчалася успіхом. Зі свого боку, ПриватБанк подав касаційну скаргу.

Поки ж 15 квітня 2020 року Київський апеляційний суд відхилив апеляцію держвиконавця, залишивши в силі роз’яснення судді Підпалого рішення 2017 року у вигляді зобов’язання ПриватБанку компенсувати компаніям Суркісів $ 250 млн.

На підставі рішення судді Підпалого одразу шість британських компаній-стягувачів 28 квітня 2020 року окремо звернулися в ДВС із заявою про його примусове виконання, а 29 квітня ДВС Печерського району відкрила виконавче провадження і направила відповідне повідомлення боржнику.

За словами юридичного радника ПриватБанку Андрія Пожидаєва, загальний розмір вимог компаній становить $347,4 млн.

 

 

 

 

 

Back to top button