Цікаве

День визволення Києва: якою була стратегічна битва за Дніпро

День визволення Києва від нацистських загарбників відзначається щорічно 6 листопада.

Цього дня 1943 року війська Першого Українського фронту взяли столицю під свій контроль, створивши плацдарм для подальшого звільнення правобережної України. Як розвивалися події, розповідає 1News.

Майдан Незалежності, Київ, 1943 рік


Як звільняли Київ восени 1943 року

Наприкінці вересня 1943 року війська Першого Українського фронту форсували Дніпро в районі Києва і на правому березі взяли два плацдарми – Букринський і Лютізький.

Наступ військ СРСР, розпочатий 12-15 і 21-23 жовтня з Букринського плацдарму, успіху не мав, оскільки невеликі розміри плацдарму ускладнювали зосередження військ і бойової техніки, а гітлерівці мали сильну оборону. Однак військам 38-ї армії вдалося дещо розширити Лютізький плацдарм, на який було вирішено перекинути 3-тю гвардійську танкову армію і артилерію резерву Головнокомандування.

Кулеметна точка гітлерівців на правому березі Дніпра


1 листопада
радянські війська перейшли в наступ з Букринського плацдарму, а 3 листопада після потужної артилерійської підготовки та ударів авіації завдали головного удару з Лютізького плацдарму і прорвали оборону противника на глибину 5-12 кілометрів.

4 листопада було отримано підкріплення у вигляді 3-ї гвардійської танкової армії і 1-го гвардійського кавалерійського корпусу. У ніч на 6 листопада 1943 року війська Першого Українського фронту, в тому числі 1-ша окрема Чехословацька піхотна бригада, вступили в майже порожній палаючий Київ. 7 листопада армія СРСР звільнила Фастів, 12 листопада – Житомир, а до 25 листопада вийшла на лінію Мозир, Коростень, Черняхів.

Переправа радянських військ через Дніпро, 1943 рік


Втрати армії СРСР

У ході Київської наступальної операції було розбито 15 німецьких дивізій. Крім того, в цьому районі було створено стратегічний плацдарм, що зіграв велику роль у боях за Правобережну Україну.

Однак перемога обійшлася дуже дорогою ціною – понад 30,5 тисячі радянських солдатів були вбиті, поранені або зникли безвісти. Через відсутність переправ через Дніпро бійці перепливали річку, тримаючись за дерева, колоди, дошки і тонули тисячами. Втрати противника склали 3,8 тисячі солдатів.

Так, якщо битву за Дніпро вважати однією операцією, то жертви її перевищують найкривавішу військову операцію людства – битву під Сталінградом.

За мужність і героїзм, проявлені під час операції, було нагороджено орденами і медалями 17,5 тисячі бійців і командирів Радянської Армії. Пізніше на їхню честь було названо станцію метро “Героїв Дніпра” в Києві.

Сапери готують переправу, 1943 рік. У небі, очевидно, відбувається повітряний бій

Джерело: Обозреватель

Back to top button