Україна

Протести проти ковід-обмежень у Канаді – що відомо щодо закону про надзвичайний стан у Канаді – 1News

Топ-новина

Топ-новина


Фото з відкритих джерел

Вочевидь, Канаді не залишилося нічого іншого, окрім як запровадити обмежувальні заходи, щоб стримати обурення громадськості через затяжний карантин

Кілька днів тому прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо заявив, що у країні набуває чинності закон про надзвичайний стан. За словами очільника канадського уряду, це необхідно для боротьби з COVID-протестами та противниками вакцинації.

Закон було ухвалено давно, але впроваджують його вперше у 2022-му. Головна причина цього – багатотижневі протести далекобійників проти обов’язкової COVID-вакцинації при перетині кордону між Канадою і США та карантинних обмежень загалом. На їхню думку, необхідність мати щеплення проти COVID-19 не лише порушує права людини, а й гальмує доставку товарів.

Далі розповідаємо, чому канадський прем’єр вирішив ввести закон, якому 34 роки, а також про те, що саме порушує спокій на вулицях Канади ось уже три тижні.

Що означає впровадження надзвичайного стану у Канаді

Прем’єр-міністр Джастін Трюдо ввів надзвичайний стан на тлі масштабних неперервних мітингів проти карантинних обмежень, попри те, що вони були і залишаються мирними.

“Закон про надзвичайні ситуації” був прийнятий у Канаді у 1988 році, але відтоді жодного разу не використовувався. Тепер він торкнеться далекобійників, котрі є активістами “Конвою свободи” і протягом останніх трьох тижнів блокують вулиці Оттави та інших міст країни. 

Джастін Трюдо
фото з відкритих джерел

Трюдо підкреслив, що приводом для введення надзвичайного стану по всій країні стало виявлення поліцейськими схованки зі зброєю у провінції Альберта. Там правоохоронці знайшли пістолети і мачете, а згодом арештували одинадцятьох громадян, які буцімто причетні до мініскладу зброї. Поліція каже, що затримані планували заблокувати дорогу і організувати озброєну сутичку з правоохоронцями.

“Я хочу внести ясність: масштаб цих заходів буде обмежений і географічно, і за часом. Заходи будуть розумні і пропорційні загрозам, для усунення яких вони призначені. Йдеться про забезпечення безпеки канадців, захист робочих місць та відновлення довіри до уряду”, – заявив Джастін Трюдо.

1News за темою: Поруч із Канадою затонуло рибальське судно з Іспанії, загинуло щонайменше семеро людей

Як у Канаді обмежуватимуть права громадян

Закон про надзвичайний стан розв’язує руки поліцейським та органам влади для впливу на протестувальників. Так, федеральний уряд матиме величезні повноваження обмежувати громадянські права для відновлення громадського порядку. Мова, зокрема, про заборону будь-яких публічних зборів і переміщень між різними районами міст. Окрім цього, поліція зможе використовувати силу для придушення акцій протесту, систему штрафів і навіть обмеження свободи протестувальників. 


Фото з відкритих джерел

Також закон дозволяє дещо “відсунути” деякі конституційні права – заблокувати страхування далекобійників з “Конвою свободи”. Уже у лютому банки та страхові компанії Канади зможуть без попередження заморозити та зупинити банківські транзакції мітингувальників без попередньої постанови суду. А щоб поновити страховку, автовласнику доведеться відігнати свій транспорт додому – за цим стежитимуть.

Цікаво, що в інтернеті у вільному доступі уже з’явився файл із персональними даними людей, котрі жертвували гроші для протестувальників проти COVID-вакцинації. У файлі 93 тисячі рядків з іменами, прізвищами, адресами електронної пошти тощо.

У свою чергу Джастін Трюдо заявив, що за законом про надзвичайну ситуацію усі протестувальники будуть позбавлені будь-якої фінансової підтримки, що має припинити акції протесту по всій країні. 

1News за темою: Канада надасть Україні кредит і летальну зброю, – Трюдо

Де у Канаді уже застосували норми закону про НС?

7 лютого у столиці Канади Оттаві уже впровадили надзвичайний стан через протести далекобійників проти карантинних обмежень та обов’язкової вакцинації проти COVID-19.

Перед цим мер Оттави Джим Вотсон зазначив, що демонстрантів уже давно нараховується більше, ніж поліцейських. Через це міська влада вирішила, що безпрецедентно масштабні і гучні протести несуть загрозу безпеці міських жителів.


Фото з відкритих джерел

У поліції заявили, що будуть арештовувати тих, хто намагається допомогти протестувальникам, передаючи їм речі, продукти та гроші.

11 лютого стало відомо, що режим надзвичайного стану впровадив і прем’єр канадської провінції Онтаріо, направивши обмеження проти водіїв, котрі заблокували важливий прикордонний перехід.

Прем’єр провінції Онтаріо Дуг Форд підкреслив: на водіїв чекають жорсткі штрафи, зокрема і максимальний, на суму 100 тисяч доларів, та інші покарання – приміром, обмеження свободи на термін до одного року.

1News за темою: У Канаді поліція розігнала далекобійників і розблокувала кордон зі США

Нагадуємо про протести далекобійників у Канаді

Вони почалися 23 січня, коли з канадської провінції Британська Колумбія виїхали водії фур, котрі виступали проти обов’язкової вакцинації перед перетином канадсько-американського кордону. У середині січня уряд Канади затвердив нові прикордонні правила, котрі забороняють перетинати кордон зі Штатами водіям великовантажних автомобілів, які не мають сертифіката про повну вакцинацію. Їм потрібно дотримуватися двотижневого карантину після повернення зі США до Канади.


Nashvancouver.com

24 січня до перших протестувальників приєдналися водії з Альберти, Манітоби та всі разом вирушили до Онтаріо. 24 січня серед протестувальників уже були водії-далекобійники з Нової Шотландії та Нового Брунсвіка, Квебека, Онтаріо та Ньюфаундленда.

У Канаді водії-далекобійники заблокували рух на кордоні зі США
CBC News

Автоколона розтягнулася на 70 кілометрів. За два дні протести отримали назву “Конвой свободи” і перетворилися з мітингів далекобійників проти нових правил перетину кордону на народні невдоволення COVID-обмеженнями в принципі. 

Редакція не несе відповідальності за думку, яку автори висловлюють у блогах на сторінках PNK.TV

*Якщо Ви знайшли помилку в тексті 1News, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.


ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS
Джерело

Back to top button