Україна

Прорив росіян на Харківщині. ГБР шукає виннихСюжет


Прорив росіян на Харківщині. ГБР шукає винних

У ГБР заявили, що встановлюють обставини прориву російськими окупантами кордону у Харківській області.

 
Наступ росіян у Харківській області став предметом розслідування. Співробітники ДБР встановили щохвилинний розвиток подій, а всього у справі фігурують прізвища 28 військовослужбовців (командувач оперативно-тактичного угруповання, командир бригади, командири батальйонів, командири рот, начальник відділення розвідки штабу). Ця справа може стати найгучнішим розслідуванням проти військового керівництва України за весь час повномасштабного вторгнення. 
 
Перевіряють готовність 
 
“З огляду на резонансність провадження, до розслідування залучено найкращих слідчих та керівництво Головного слідчого управління ГБР, відбувається щільна взаємодія з оперативними підрозділами СБУ. А також – повна комунікація та підтримка з боку Генерального штабу ЗСУ, ОТГ Харків та ОСГВ Хортиця”, – йдеться у повідомленні.
 
У рамках розслідування правоохоронці перевіряють рівень забезпечення та укомплектування особовим складом частин ЗСУ, будівництво фортифікаційних споруд, взаємодію між військовими підрозділами тощо. звільнення з бойових позицій підрозділами ЗСУ.
 
Попередня кваліфікація кримінального провадження — самовільне залишення поля та недбале ставлення до військової служби (ст. 429, ч. 4 ст. 425 КК України).
 
Окупація сіл 
 
За даними аналітичного ресурсу DeepState, станом на 27 травня в окупацію через настання на Харківщині потрапили 10 прикордонних населених пунктів: Стрілка, Червоне, Пильна, Борисівка, Мороховець, Олійникове, Глибоке, Лук’янці, Плетенівка, Огіркове Гатище. Частково захоплено село Бугроватка та місто Вовчанськ.
 
За версією слідства, командування 125 бригади та підпорядковані їй підрозділи, у тому числі 415 окремого стрілецького батальйону, 23 механізованої бригади, 172 окремого стрілецького нібито не організували належним чином оборону позицій на кордоні Харківської області та РФ, що призвело до втрати особистої військової складу підрозділу 
 
У 125-й окремій бригаді територіальної оборони ЗСУ у відповідь заявляли, що були готові до наступу і з позицій ніхто не відступав.
 
“Чи від незнання ситуації, чи від бажання нашкодити, окремі резиденти соціальних мереж поширюють абсолютно хибну інформацію про неготовність Сил оборони до наступу ворога, чи ще гірше, про відступ окремих підрозділів із довірених їм оборонних рубежів”, – сказав командир 125 бригади генерал-лейтенант. Артур Горбенко.
 
На момент нападу РФ комбриг запевнив: ситуація у смузі оборони його бригади складна, але контрольована.
 
Населені пункти, в які зайшов ворог, розташовані в постійній “сірій зоні”, а тому успіх противника є досить умовним і вартий йому величезних втрат у техніці та живій силі”, – додав Горбенко.
 
Небезпека розслідування
 
Секретар Комітету Верховної Ради з питань нацбезпеки, оборони та розвідки Роман Костенко зазначає, що вперше за час повномасштабного вторгнення суспільству повідомили про таке велике розслідування. 
 
“Коли така інформація, зокрема засобами масової інформації, розганяється, то автоматично у багатьох у голові вже одразу ставиться тавро, що військові винні. Якщо проводиться розслідування, то вони винні в тому, що втратили території. А чи потрібно це робити? На мою думку, публічно — ні, це також може виглядати дискредитацією.
 
І зараз дуже багато військових, які виконують свої завдання, розуміють, що зараз машина починає діяти проти них. Це досить серйозна історія. Можливо, вони й винні, але це має бути розслідування, яке має бути об’єктивним, про яке не повинно бути особливого розголосу. Якщо там будуть винні, потрібно, щоб ці винні відповідали”, – описує ризик Костенко. 
 
Нардеп вважає, що треба розібратися якісь сили та засоби 125-а бригада мала у своєму розпорядженні. За його словами, “батальйон, який має п’ять кілометрів тримати, наприклад, тримав 15 кілометрів”. 
 
“Багато питань, вони взагалі не мали артилерії… Є питання щодо замінування території протипіхотними мінами. Все було там не повністю заміновано. Запитання, чи були ресурси. Мін у нас немає з часів, коли ми підписали конвенцію про заборону протипіхотних мін, і ми їх знищуємо. У нас їх просто немає фізично. Питання: чи дали нам наші партнери достатньо мін, щоб ми могли зашити всі три тисячі кілометрів кордону з Російською Федерацією? Це мільйони мін мають бути. Якщо не було, що вам туди поставлять? І це має розбиратися. А ми вже одразу своїми висловлюваннями сказали, що “військові винні””, – наголосив Костенко.
 
На його думку, командири мають відповідати за свої рішення, але він проти публічних звинувачень командирів.
 
 

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button