Світ

Удару по селу Гроза завдала Росія – звіт ООН

Удару по селу Гроза завдала Росія - звіт ООН

Фото: t.me/kharkivoda

Внаслідок ракетного удару Росії по селу Гроза на Харківщині загинули 59 мирних жителів

Запланованою ціллю нападу армії РФ був “саме поминальний обід”, на якому перебували цивільні особи.

Управління Верховного комісара ООН з прав людини (УВКПЛ) має достатні підстави вважати, що ракетний удар по селу Гроза на Харківщині 5 жовтня, який призвів до загибелі 59 цивільних осіб, завдали Збройні сили РФ, діючи навмисно. Про це йдеться у звіті Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні, опублікованому 31 жовтня.

В ООН нагадали, що в результаті удару по кафе у Грозі, де проходила церемонія перепоховання місцевого військовослужбовця, загинули 36 жінок, 22 чоловіки та восьмирічний хлопчик. 

Зазначається, що РФ прямо не визнала відповідальність за напад, однак представник російської влади стверджував, що похорон був “законною військовою ціллю”, оскільки “у ньому брали участь військові”.

“За стандартною методологією, УВКПЛ має достатні підстави вважати, що на поминальному обіді в кафе після похорону, проведеного на кладовищі за межами села, не було військовослужбовців або будь-якої іншої законної військової цілі. Усі 59 загиблих були цивільними особами, які не брали участі у бойових діях. Таким чином, за кількістю загиблих цивільних осіб, цей напад став одним із найжахливіших інцидентів з 24 лютого 2022 року”, – йдеться у висновку.

Крім того, моніторингова місія встановила, що “запланованою ціллю нападу армії РФ” із застосуванням високоточної зброї, ймовірно ракети Іскандер, був “саме поминальний обід”.

У звіті наголошується, що Росія або “не вжила всіх практично можливих заходів, щоб упевнитися в тому, що запланований об’єкт атаки є військовою ціллю”, або “навмисно спрямувала удар на цивільних осіб чи цивільний об’єкт”, що в будь-якому разі є порушенням міжнародного гуманітарного права.

УВКПЛ закликало Росію визнати відповідальність за жертви серед цивільного населення внаслідок удару, провести повне і прозоре розслідування нападу, щоб притягнути винних до відповідальності та запобігти повторенню таких ударів у майбутньому, а також забезпечити доступ до засобів правового захисту, включно з правом на репарації.

У Грозі ідентифікували всіх жертв ракетного удару

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button