Україна

Прокуратура викрила екс-депутата Верховної Ради на «кришуванні» торгівлі в підземних переходах

Київською міською прокуратурою спільно з ГУ СБУ в м. Києві та Київській області проведено обшуки в учасників злочинної групи, які спільно з службовими особами КМДА організували систематичне вимагання та отримання коштів з суб’єктів господарювання за незаконну оренду торгових точок у підземних переходах на території центральних районів міста Києва. Про це  повідомляє 1News з посиланням на повідомлення столичної прокуратури.

Згідно з матеріалами слідства, учасники злочинного угрупування, до складу якого входять близько 20 осіб, у тому числі, колишній народний депутат, а також чинні та колишні депутати Київської міської ради, щомісяця отримують, за попередніми даними, від 5 до 7 мільйонів гривень доходу від оренди торгових точок, нелегально облаштованих у підземних пішохідних переходах станцій метро у Шевченківському, Солом’янському, Печерському та Голосіївському районах столиці.

Установлено, що, починаючи з 2012 року КМДА передала у користування «інвесторам» 228 підземних пішохідних переходів на умовах, що приватні фірми самі здійснюватимуть ремонти і прибирання та боротимуться із стихійною торгівлею. При цьому інвесторам було надано право безконтрольно встановлювати в підземних пішохідних переходах торгові точки у будь-якій кількості, без обмежень.

Одним із таких інвесторів у 2012 році став депутат Київради, голова однієї з постійних комісій, який контролював значну кількість посередницьких структур, що здавали ці торгові площі в суборенду.

При цьому, як зауважує прокуратура, жоден з інвесторів не дотримувався своїх зобов’язань: не ремонтував переходи і не покращував їх технічний стан, займаючись лише організацією торгівлі.

У 2016 році Верховний суд України визнав незаконними майже всі вказані інвестиційні договори як такі, що є уявними та спрямованими на приховування угод по оренді об’єктів комунального майна.

Попри це, з 2016 року по цей час учасниками злочинної групи вчиняються дії, спрямовані на незаконне вимагання та отримання грошових коштів від суб’єктів підприємницької діяльності, що здійснюють роздрібну торгівлю у підземних пішохідних переходах.

Згідно розподілених ролей, учасники злочинної групи, систематично кожного місяця збирали платню з «орендаторів» та забезпечували їхню діяльність шляхом незаконного підключення до електромереж комунальних підприємств, за що підприємці їм сплачували окремо. Розмір щомісячної платні з однієї торгівельної точки тільки за оренду приміщень становила від 10 до 15 тис. гривень.

За даними слідства, лобіює питання стосовно заборони демонтажу МАФів, які знаходяться в підземних переходах, колишній народний депутат України 7-го і 8-го скликань. Також останній використовує корупційні зв’язки для усунення перешкод у здійсненні незаконної діяльності вищевказаної злочинної групи, за що регулярно отримує грошові кошти від членів зазначеного угруповання.

12 травня 2021 року на підставі ухвал суду проведено 14 одночасних  обшуків, у тому числі за місцями проживання депутата Київської міської ради, який за оперативною інформацією організував і контролював вказану злочинну схему; колишнього народного депутата України 7-го і 8-го скликань, який сприяв незаконній діяльності злочинної групи; одного з керівників Федерації боксу України, який є довіреною особою екс-народного депутата.

Наразі у ході обшуків вилучено документи, чорнові записи, а також грошові кошти у сумі близько 350 тис. доларів США, з яких 250 тис. – у колишнього народного обранця.

Кримінальне провадження розслідується за ч. 2 ст. 189, ч. 1 ст. 364, ч. 1 ст. 368 КК України. Слідчі дії тривають.

«Окремо зазначимо, що 12 травня 2021 року, коли в межах вказаного провадження тривали активні слідчі дії, у підземних переходах станцій метро «Либідська» та «Арсенальна» розпочався масовий демонтаж торгівельних точок та МАФів», – говориться у повідомленні прокуратури.

Зазначимо, що першим заступником керівника Федерації баксу України є Дмитро Шенцев. Він же був народним депутатом України 7 і 8 скликання. Шенцев входив до фракцій Партії регіонів та Опозиційного блоку.

Додамо, раніше 1News писало про те, що міський голова Києва за рекомендацією главти Офісу Президента Андрія Єрмака призначив на посаду свого першого заступника Олексія Кулебу. До цього Кулеба очолював Департаменту благоустрою, який в тому числі курує питання розміщення МАФів.

Столичні активісти, як наприклад, екс-депутат Юрій Левченко неодноразово заявляли про те, що новий перший заступник Кличка працює на Андрія Єрмака саме через контроль над розміщенням в столиці МАФів.

Back to top button