Україна

Проблема з бензином. На Україну чекає подорожчання

Проблема з бензином. На Україну чекає подорожчання

Фото: Цензор.нет

На Україну чекає підвищення цін на пальне

Кияни закликають не пересуватися на приватному автотранспорті без нагальної потреби, щоб насамперед забезпечити потребу у пальному для військових.

 

Через війну в Україні виникли проблеми з пальним. По-перше, росіяни постійно атакують українські нафтобази. По-друге, вони двічі стріляли по Кременчуцькому НПЗ. По-третє, зруйновано логістичні ланцюжки через неможливість постачання з моря, а також припинено постачання з Росії та Білорусі. Все це виливається у дефіцит пального всередині країни. Як із цим боротися?

 

Масштаби проблеми

 

Кременчуцький НПЗ – це єдиний працюючий нафтопереробний завод в Україні. Щодо імпорту, то до війни 100% імпорту пального Україна отримувала за трьома напрямками: Росія, Білорусь та морські поставки. Після 24 лютого усі три джерела закриті.

 

У короткий термін ринок був змушений повністю розбудовувати логістику, у зв’язку з чим уряд одразу переглянув граничні ціни на нафтопродукти у бік збільшення.

 

Залишався єдиний робочий варіант – перехід на постачання із Європейського Союзу. І трейдери почали працювати у цьому напрямі, законтрактувавши великі обсяги пального з європейських країн.

 

Водночас, з об’єктивних причин у країні суттєво впало споживання пального. Учасники ринку обережно називають цифру 30%. Проте відновити постачання в обсягах, що були до війни, фізично неможливо.

 

Буде дорожчати

 

Наразі в Україні діє державне регулювання цін на пальне. Сьогодні гранична ціна за формулою Мінекономіки на бензин становить 34,10 грн/літр, на дизпаливо – 38,7 грн/літр.

 

“Не можна регулювати форс-мажор. Треба скасовувати державне регулювання, тому що ринок на повному ходу летить у глухий кут”, – говорить директор групи компаній Prime (керує чотирма мережами АЗС) Дмитро Льовшкін.

 

За скасування регулювання чи перегляду граничних цін виступає і директор Консалтингової групи А-95 Сергій Куюн. Тільки так, на його думку, можна наповнити ринок пальним.

 

“Через дефіцит оптові ціни стали вищими за роздрібні, а чимало імпортного пального, особливо яке везуть автотранспортом малими партіями, також дуже дорого. Дешевше не надходить у достатній кількості через брак залізничної інфраструктури. Трейдери не поміщаються в граничну ціну, встановлену урядом у рамках держрегулювання”, – додає Куюн.

 

Трейдери не приховують свого бажання збільшити мінімальну ціну, що регулюється.

 

“Ми говоримо про 2-3 гривні на літрі до граничної ціни, що дозволило б поступово наповнити ринок та вирішити питання дефіциту”, – каже один із учасників паливного ринку в інтерв’ю ЕП.

 

Рішення від Ради

 

Верховна Рада України може повернути оподаткування бензинів та дизельного палива на довоєнний рівень, скасувавши пільгове оподаткування бензинів та дизпалива.

 

Зокрема, пропонується повернути акциз та збільшити ПДВ із 7 до 20%.

 

Куюн прогнозує, що розрахунок за формулою Мінекономіки показує, що гранична ціна на бензин буде 45 грн/л (зараз 34,10), дизпаливо – 48 грн/л (38,7 зараз).

 

“Але це ще не все. Пального немає, що змушує окремих учасників ринку забити на “рекомендації” уряду, – написав Куюн. Він зазначає, що бензин вже реально коштує 40 грн/л, а дизпаливо – 45 грн/л. “Тобто, з повною ставкою податків реальна ціна злетить, мінімум, до 52 і 55 грн/л”, – очікує експерт.

 

Сергій Куюн вважає, що сьогодні завданням номера є наповнення пальним. Підвищення цін має відбуватися за рахунок скасування чи ослаблення держрегулювання.

 

“Ціна зросте, але не так сильно, як від повного повернення податків, та й буде ефект через стимулювання наповнення ринку”, – пропонує він. А вже після побудови нової системи постачання пального в країну через західний кордон можна буде повернутися до держрегулювання та збільшення податків.

 

А поки що киян, наприклад, закликають не пересуватися на приватному автотранспорті без нагальної потреби, щоб насамперед забезпечити потребу у пальному для військових.

 

 

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button