Україна

Смерть мобілізованого в перший день служби: скандал на ОдещиніСюжет


Смерть мобілізованого в перший день служби: скандал на Одещині

ТЦК призвав на службу 29-річного чоловіка з епілепсією. Мобілізований помер в першу ніч служби на території частини.

У селі Ширяєве Одеської області мобілізували чоловіка, який мав інвалідність та хворів на епілепсію. В перший день служби він помер від епілептичного нападу. Розголосу ситуації надали односельці чоловіка в соціальних мережах і на трагедію вже відреагували чиновники та прокуратура.

“Позитивчик” Боря

Жителі Ширяєва розповіли, що чоловікові на ім’я Борис Глушак було 29 років. У нього не було навіть паспорту. Окрім того, він мав інваліднысть із дитинства, хворів на епілепсію і мав алкогольну залежність. Але, як кажуть односельчани, не бешкетував навіть у п’яному стані.

На місцевому базарі Борис був справжньою зіркою, його називали “Позитивчиком”. Напередодні чоловіка поховали всім населеним пунктом.

Через його незвичайно веселий характер про нього навіть знімали “кіно”, яке наразі оприлюднено у соціальних мережах селища.

Смерть у перший день служби

Односельчани Бориса стверджують, що чоловік дуже швидко зарахували до лав армії: вручили повістку, “20 хвилин на медогляд” і в частину, де в першу ніч він і помер.

Активіст Павло Поламарчук уточнив, що вночі Борису стало погано, його нудило, на ранковому строї у хлопця стався епілептичний напад, і він знепритомнів. Увечері у нього стався ще один напад, і лікарі констатували смерть.

По одним даним, мобілізований перехвилювався, що спричинило напад епілепсії, від якої він помер, по іншим – був серцевий напад.

Реакція військової адміністрації

На ситуацію відреагував очільник Одеської обласної військової адміністрації Олег Кіпер. Чиновник підтвердив, що 29-річний мобілізований мав вади здоровʼя.

“Смерть мобілізованого на військову службу юнака з вадами здоров’я у будь-якої свідомої людини викликає шок. У мене, так само як і у суспільства, багато запитань “чому?” до тих службових осіб, які прийняли це фатальне рішення”, – наголошує Кіпер.

Документи про те, що Борис був здоровий і придатний до військової служби, ТЦК отримав від медиків лікарні, де той проходив медичну комісію, повідомила речниця Оперативного командування Південь Наталія Гуменюк у коментарі виданню Інтент.

Причина смерті – набряк головного мозку

Керівник Ширяєвської центральної районної лікарні Валерій Бень розповів, що має в розпорядженні звіт керівництва ВЛК щодо мобілізованого Бориса Глушака.

В звіті, за його словами, зазначається, що Борис не перебував на обліку у лікаря-психіатра, нарколога й невролога

“По медичну допомогу з приводу шизофренії, епілепсії, психрозладів не звертався. За останні п’ять років по медичну допомогу він не звертався зовсім. І скарг не мав на той час, коли проходив комісію”, – повідомив Бень в коментарі ТСН.

Він також додав: “Згідно з лікарським свідоцтвом про смерть, яке було видано в Миколаївській області, де він помер, причиною смерті вказано набряк головного мозку. Дані щодо інвалідності чи інвалідності з дитинства – відсутні. Звідки інформація про інвалідність – я не знаю. Можливо, люди самі вирішили, що він мав інвалідність. В лікарні ці дані відсутні зовсім”.
Лікар Бень повідомив, що за його інформацією, зранку мобілізований знепритомнів, а ввечері помер.

Старт розслідування

Спеціалізована прокуратура у сфері оборони Південного регіону за фактом смерті Бориса Глушака розпочала низку кримінальних проваджень.

У прокуратурі уточнили, що трагедія сталася пізно ввечері – у перший же день прибуття чоловіка на місце служби – у розташування однієї з військових частин у Миколаївській області.

Наразі розпочато кримінальне провадження з попередньою правовою кваліфікацією умисне вбивство, також відкрито справу за фактом можливого недбалого ставлення до військової служби осіб Березівського територіального центру комплектування та соціальної підтримки Одеської області.

“Крім того, розпочато кримінальне провадження за фактом можливого недбалого ставлення до служби працівників медичної служби військової частини”, – додали у прокуратурі.

Зазначається, що наразі слідчі перевіряють законність призову на військову службу цього громадянина з урахуванням стану його здоров’я, своєчасність надання йому кваліфікованої невідкладної медичної допомоги після приступу епілепсії.

“Встановлюються фактичні причини смерті військовослужбовця в день прибуття у розташування військової частини”, – додали у відомстві.
 

Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/ua_1news

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button