Україна

Президент Всеукраїнської асоціації пекарів розкритикував державну статистику щодо норм споживання хліба

В Україні ринок хлібобулочних виробів майже наполовину перебуває в тіні. Саме тому державна статистика щодо норм споживання хліба на добу не відповідає дійсності. Про це розповів президент Всеукраїнської асоціації пекарів Олександр Тараненко, пише 1NEWS, посилаючись на Главком.

«Ось за офіційними даними Держкомстату, у 2020 році було вироблено близько 50 грам хліба на людину в добу. Вдумайтеся! У блокадному Ленінграді добова норма була 250 грам на працівника, й 125 грам – на утриманця» – розповів Тараненко.

Він додав, що бійцеві української армії на добу потрібно 720 грам хліба: «А за офіційними даними ми споживаємо 50 грам! (При цьому в мінімальний споживчий кошик закладають 277 грам – ред.). Зрозуміло, що солдат – не типовий споживач, але різниця майже в 15 разів!!! Питається, де решта в цій статистиці?».

Офіційні дані за середньодобовим споживанням хлібобулочних виробів в Україні (г/люд)

Тараненко розповів, що зараз в Україні немає державних хлібопекарських підприємств. Є великі приватні – «Київхліб», «Кулиничі», «Хлібні інвестиції», «Хлібодар», «Хлібпром», «Формула смаку». Є середні й багато маленьких, які, як правило, працюють «в чорну». «Кілька гривень у ціні хліба – це податки. І в невеликих підприємств це складова відсутня, що дозволяє їм демпінгувати. І, відповідно, відбирати ринок», – зазначив експерт.

Тараненко додав, що наразі в Україні тисячі маленьких пекарень: виробництво – кілька тонн на добу, на підприємстві числиться 2-3 людини, а реально більше ніж 30 співробітників.

Президент Всеукраїнської асоціації пекарів також пояснив, чому росте світова потреба у пшениці. Зокрема в Китаї почали більше їсти хлібобулочних виробів та м’яса, а для вирощування тварин також потрібно зерно. Тому Україна почала багато імпортувати пшениці в Китай, що вплинуло на ринок.

Back to top button