Україна

Прем’єр-міністр Словаччини пообіцяв Росії обміняти Закарпаття на вакцину: невдалий жарт спровокував дипломатичний скандал

МЗС України тепер вимагає офіційних вибачень від керівника уряду сусідньої країни

Прем’єр-міністр Словаччини, чий уряд опинився на межі розвалу через закупівлю російської вакцини, некоректно пожартував про домовленості з Росією.

Жарт Ігоря Матовича пролунав у ефірі Radio Expres, – інформує 1NEWS.

Журналіст відзначив, що Матович вів переговори з Російською Федерацією протягом декількох тижнів, і запитав його, що глава уряду пообіцяв росіянам за вакцину.

“Закарпатську Україну”, – відповів словацький прем’єр, викликавши сміх у журналіста.

Потім Матович дав зрозуміти, що пожартував, і поскаржився, що існує думка, нібито домовленості з росіянами автоматично передбачають зраду Словаччини.

“Як ви думаєте, що я їм обіцяв. Я їм нічого не обіцяв, вони нічого від мене не хотіли”, – сказав він.

Словацький прем’єр додав, що його місія полягала в тому, “щоб надати людям безпечну вакцину, щоб вони не вмирали”.

МЗС України вимагає офіційних вибачень від прем’єр-міністра Словаччини Ігоря Матовича через недипломатичний жарт про “обіцянку Закарпаття” Росії в обмін на вакцину.

Зокрема, до МЗС було запрошено тимчасового повіреного у справах Словаччини Матуша Корбу, якому висловлено протест через некоректні висловлювання Матовича.

“Незалежно від мотивів, жанру чи контексту, заяви глави словацького уряду, які напряму зачіпають територіальну цілісність України, є категорично неприйнятними і такими, що негативно впливають на дружню і добросусідську атмосферу українсько-словацьких відносин” – заявили в МЗС.

У відомстві зазначили, що недоречні слова глави словацького уряду дисонують з послідовною позицією Словаччини на підтримку суверенітету та територіальної цілісності України в її міжнародно визнаних кордонах.

“МЗС України вимагає офіційних вибачень від прем’єр-міністра Словаччини Ігора Матовича за некоректні висловлювання” – йдеться у коментарі.

Джерело: Європейська правда

Back to top button