Україна

Прем’єр-міністр подав до суду на НАЗК у питанні призначення глави «Нафтогазу»

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль позивається до Національного агентства з питань запобігання корупції щодо скасування припису щодо призначення Юрія Вітренко головою правління НАК «Нафтогаз України», який був винесений йому НАЗК. Відповідний позов надійшов сьогодні до Окружного адміністративного суду міста Києва, повідомляє 1News з посиланням на повідомлення суду.

Наразі суд вирішує питання щодо відкриття провадження за даною позовною заявою.

Зокрема, позивач просить суд  визнати протиправним та скасувати припис Національного агентства з питань запобігання корупції, датований 14 червня нинішнього року.

Також у позовних вимогах ОАСК просять залучити до участі у справі, в якості третіх осіб які не заявляють самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача – Кабінет Міністрів України та Голову правління  АТ «НАК «Нафтогаз України» Юрія Вітренка.

Нагадаємо, Голова НАЗК Олександр Новіков вніс Кабміну припис про усунення порушень ст. 26 ЗУ «Про запобігання корупції», відповідно до припису розпорядження уряду про призначення голови правління НАК «Нафтогаз України» Юрія Вітренка і контракт з ним мають бути скасовані як незаконні.

«З метою запобігання корупції п. 1 ч. 1 ст. 26 ЗУ “Про запобігання корупції” передбачає, що після звільнення з публічної служби протягом року особа не повинна приймати участь у керівництві організаціями, на які вона могла впливати, коли працювала на державу. Таке обмеження діє не залежно від того, скільки особа працювала на посаді до звільнення. Таке порушення є підставою для припинення договору колишнього публічного службовця з організацією», – пояснили у відомстві.

Зазначається, що НАЗК провело моніторинг дотримання цих вимог закону колишнім заступником міністра енергетики України Юрієм Вітренком, який наразі обіймає посаду голови правління НАК «Нафтогаз України».

Вітренко заявляє, що припис незаконний.

Back to top button