Цікаве

Як побороти осінню хандру: п’ять ефективних кроків

У когось настрій зовсім не залежить від пори року і погоди. А для когось осінь – справжнє покарання: похмуре небо, дощик і голі дерева діють гнітюче, викликаючи апатію, неуважність, занепад сил і навіть проблеми зі сном. Що робити, щоб сумна пора знову стала чарівністю, розповіли психологи Вікторія Ратеева та Ірина Сірик, передає 1News.

Схоже на депресію

Ні в одну класифікацію психічних і невротичних розладів осіння хандра, звичайно, не внесена. Але фахівці в один голос твердять: з приходом осені погіршення настрою стає просто масовим.

Часом хандра проявляється не тільки поганим настроєм і підвищеною дратівливістю, але і занепадом сил, головними болями, нічим не обгрунтованою тривожністю або навпаки – апатією. Навіть найменша невдача на роботі або негаразди вдома здатні засмутити не на жарт.

 

Як побороти осінню хандру

Серед симптомів сезонної хандри виділяють слабкість, швидку стомлюваність і нав’язливе бажання постійно спати. Ще один можливий прояв – мізантропія: неприязнь і презирство до суспільства, небажання жити повноцінним життям.

Одночасно погіршується концентрація уваги. В сезон осінньої хандри деякі люди не можуть знайти себе в житті, перестають відчувати задоволення, знижують активність ритму життя. Реакцією на депресивний стан може бути відсутність апетиту або його різке посилення. Нерідко осіння хандра переростає в глибоку і затяжну депресію.

Чому може посилитися хандра

Причини осінньої хандри криються в зовнішніх проявах цієї пори року. По-перше, в різкій зміні погоди: похмуре небо, часті дощі, вогкі вітри, сирість. По-друге, організм людини підкоряється природнім процесам природи – світловий день стрімко зменшується і організм вимагає знизити інтенсивність праці. Оскільки в цивілізованому світі це неможливо, запускається механізм, уповільнюючий нашу активність.

Третя причина – вплив Сонця. Довгий час, проведений в сутінках, тягне за собою зміни гормонального фону і нестача вітамінів (наприклад, D, що виробляється під впливом Сонця). Крім цього, сонячні промені посилено допомагають виробленню гормону задоволення – ендорфіну.

Ще одна причина осінньої хандри – стереотип, який дістався ще зі школи: літо – час радості і відпочинку, осінь – важка пора, коли треба знову приступати до роботи. Шкільні установки дають про себе знати навіть у дорослих людей.

Посилювати прояви осінньої хандри може й емоційне виснаження, а саме – брак позитивних емоцій.

Романтики і люди творчості

До сезонної хандри найбільше схильні меланхоліки і флегматики. А ще – романтики і люди творчого складу розуму. Такі особистості мають сильну сенсорику: вони особливо чутливі до різного роду стресів і змін, в тому числі, в природі. Будь-яка зовнішня інформація впливає на їх внутрішній настрій.

Що стосується гендерних питань, то до осінньої апатії більше схильні жінки: в силу своєї психофізіології вони більш уважні до зовнішніх деталей і частіше пов’язують те, що відбувається навколо зі своїм внутрішнім станом. Втім, не омине осіння хандра й особливо вразливих чоловіків.

Доповнюємо внутрішні ресурси

Психологи виділяють спеціальну техніку для самостійного заповнення внутрішніх ресурсів у будь-який час.

  1. Визначте стан, в якому ви маєте потребу найбільше (любов, спокій, безпека).
  2. Придумайте для себе джерело цього стану (наприклад, обійми коханої людини).
  3. Уявіть себе поряд з цим джерелом і наповняйтеся ним.
  4. Залишайтеся подумки там стільки, скільки вважаєте за потрібне.
  5. Коли відчуєте, що достатньо, подякуйте цьому джерелу і покиньте його.

Така проста техніка швидко поверне вас в потрібний стан.

 

Як побороти осінню хандру

 

Пять кроків до щастя

Осіння хандра може пройти сама по собі тільки в тому випадку, коли у людини немає часу хандрити. Інакше треба вживати заходів.

КРОК 1: Здоровий сон

Ніщо так сильно не б’є по організму, як недосип. І актуально це не тільки для осені. Пам’ятайте: сон до опівночі найкорисніший і дає максимум відпочинку. Спати потрібно не менше семи-восьми годин на добу. Якщо відпочивати належний час не дозволяє напружений робочий графік – висипайтеся у вихідні.

При цьому обов’язково ввечері перед сном провітрюйте кімнату, слухайте спокійну медитативну музику або читайте книги, стежте за режимом дня і вечірнім харчуванням – не навантажуйте шлунок важкою їжею. Також постарайтеся раніше вставати зранку: це зробить ваш світловий день довшим.

КРОК 2: Правильне харчування

У прохолодну погоду організм витрачає більше енергії, а значить, ці витрати потрібно заповнювати. Харчування має бути збалансованим і містити весь комплекс мікроелементів та вітамінів. Максимально ефективно з осінньою нудьгою борються продукти з вітамінами D і Е, омега-3 жирними кислотами і фолієвою кислотою. Все це є в рибі жирних сортів, горіхах, оливковій олії, м’ясі та яйцях. Можна побалувати себе смачним, але в міру: пам’ятайте, що борошняні продукти, а також жирне і солодке у великих кількостях зашлаковують організм і знижують імунітет.

КРОК 3: Спорт

Під час інтенсивних тренувань виробляється ряд гормонів, у тому числі гормон радості – ендорфін. Психотерапевти недарма включають фізичні навантаження в курс лікування пацієнтів з депресіями. Якщо почнете займатися спортом, то досягнете подвійного результату: покращиться робота мозку і фігура стане гарнішою. Так що не зволікайте, а утопіть нудьгу в басейні або розтопчіть її на біговій доріжці. Якщо немає можливості відвідувати спортзал – займайтеся вдома, бігайте вранці, катайтеся на велосипеді або хоча б замінюйте поїздки пішими прогулянками.

 

Як знайти особисту мотивацію для тренувань

КРОК 4: Заняття до душі

Знайдіть собі захоплююче заняття, яке б заповнювало вільний час і, головне, приносило задоволення. При цьому абсолютно неважливо, чим займатися – головне, заняття має стати способом розважитися і відігнати від себе негативні думки.

КРОК 5: Позитивний настрій

Не замикайтеся в собі в очікуванні, коли сумний стан пройде. Адже в житті стільки всього, що може доставити радість. Відпочиньте в сауні, пройдіться по магазинах, влаштуйте теплі посиденьки з друзями або подивіться фільм з коханою людиною.

Слухайте улюблені пісні, читайте хороші книги і більше гуляйте на свіжому повітрі. Не “зависайте” на негативних ситуаціях і користуйтеся правилом маленьких радостей: кожен день виділяйте час для символічних подарунків собі і хваліть себе за зроблене протягом дня.

 

Джерело: Сьогодні

Back to top button