Цікаве

Вчені з’ясували – чим харчувалися люди Римської республіки

Римська республіка та Римська імперія лишили після себе достатньо історичних пам’яток, пише 1NEWS з посиланням на 24tv.ua.

Вчені досліджують їх вже довгі роки. Але часто навіть численні знахідки не можуть дати відповідь на просте питання: чим відрізнявся раціон римського чоловіка та римської жінки? Виявилося, що розв’язати цю загадку може допомогти катастрофа, яка спіткала Італію у 79 році нашої ери.

В той час, коли на питання не можуть відповісти археологічні пам’ятки, у справу втручається вулкан та біомолекулярна археологія. У 79 році нашої ери почав вивергатися Везувій. Вулкан згубив багато життів, але дав сучасним людям унікальну можливість дослідити Римську добу, використавши законсервовані в попелу міста. Найпопулярніше таке місто – Помпеї. Та були й інші міста, наприклад, Геркуланум.

Диференціація раціону римських чоловіків та жінок

Науковці дослідили амінокислоти 17 скелетів римських громадян, які загинули у 79 році в Геркуланумі. Виверження Везувію та одночасна смерть людей дали вченим унікальну можливість дослідити велику кількість людей, які жили в один час та мали приблизно однакове соціальне становище.

Останки тих, хто загинув в Геркуланумі в 79 році нашої ери, пропонують унікальну можливість вивчити спосіб життя представників древньої спільноти, які жили та помирали разом. Часто історичні джерела посилаються на диференційований доступ до продуктів харчування в римському суспільстві, але рідко надають пряму та кількісну інформацію,
– говорить автор дослідження, спеціаліст в галузі біомолекулярної археології професор Олівер Крейг.

Вимірюючи ізотопи вуглецю та азоту в амінокислотах кісток, дослідники змогли реконструювати раціон людей.

Виявилося, що чоловіки споживали на 50% більше риби й інших морепродуктів та отримували від неї більше білку, ніж жінки. Також чоловіки отримували більше білка, споживаючи злакові.

Жінки ж більше надавали перевагу м’ясу та отримували з нього більше білка, ніж чоловіки. Жінки Геркуланума більше споживали місцевих фруктів та овочів більше, ніж чоловіки.

Така різниця у раціоні може пояснюватися тим, що чоловіки більшою мірою були залучені у риболовстві. Тому вони мали постійний доступ до свіжої риби та морепродуктів.

 

 

 

Back to top button