Україна

Повістки та обмеження для чоловіків за кордоном: що відомоСюжет


Повістки та обмеження для чоловіків за кордоном: що відомо

Українським чоловікам призивного віку призупинили видачу документів в консульських установах за кордоном.

Військовозобов’язаним громадянам України, які зараз перебувають за кордоном, від сьогодні призупинили надання консульських послуг. Цю інформацію підтверджують українські дипустанови в Польщі, Іспанії та Китаї, кажуть, що зроблено це “за дорученням Міністерства закордонних справ України”.

На ситуацію відреагував глава МЗС Дмитро Кулеба і пояснив, що таке рішення Києва дійсно існує і “відповідає умовам сьогодення та є справедливим”.

Нові обмеження

Напередодні ЗМІ опублікували копію розпорядження Міністерства закордонних справ для керівників усіх дипломатичних установ нашої країни про тимчасове призупинення всіх консульських дії щодо громадян України призовного віку.

Сьогодні українське консульство у Польщі, Барселоні та посольство України в Китаї підтвердили справжність розпорядження МЗС і призупинили надання послуг чоловікам призовного віку – від 18 до 60 років.

“Ми чекаємо на вказівки від Міністерства закордонних справ. Зараз просто тимчасово призупинено їх прийом. Зараз розробляються механізми, які відповідно діятимуть до закону про мобілізацію”, – розповів Суспільному співробітник консульства у Польщі.

Окрім цього закордонні підрозділи ДП Документ також призупинили роботу. Про це повідомили на сайті відомства, але запевнили, що це сталося з “технічних причин”.

Водночас українське консульство в Гамбурзі в розсилці, яка приходить біженцям у Німеччині, повідомило, що продовжить видачу раніше оформлених паспортів чоловіками призовного віку, незважаючи на наказ МЗС України, але заявляє, що нові документи від чоловіків дійсно прийматися не будуть.

Про які консульські дії йдеться?

Перелік питань, якими займаються консульства, визначено у Консульському статуті України. Зокрема, це:

  • Видача закордонних паспортів та продовження їх терміну дії, внесення до них змін;
  • Виконання доручення слідчих чи судових органів;
  • Укладання та розірвання шлюбу;
  • Консульство може приймати на зберігання гроші, цінності, папери та документи, що належать громадянам України.

У разі взяття громадян України під варту, інших заходів, що обмежують свободу, консульство має переконатися, що права та інтереси українського громадянина не обмежуються.

Також консульства встановлюють батьківство (якщо батьки проживають у консульському окрузі та хоча б один громадянин України), опіку та піклування, реєструють акти цивільного стану.

Окрім цього консульства здійснюють нотаріальні дії, зокрема:
– засвідчують договори, заповіти, доручення
– видають свідоцтва про право наслідування
– видають свідоцтва про право власності частини спільного майна у шлюбі
– запевняють копії, фотокопії документів та витягів з них
– запевняють справжність підпису на документах
– запевняють справжність електронного підпису на електронних документах
– запевняють переклад з однієї мови на іншу
– встановлюють факт, що фізособа жива
– засвідчують факт перебування фізособи у певному місці
– засвідчують ідентичність фотографій
– фіксують час подання документів
– Видаються дублікати документів.

Тобто наразі всі ці послуги для чоловіків призовного віку, які перебувають за кордоном, стають недоступні.

Пояснення від МЗС

Міністерство закордонних справ України оприлюднило офіційну заяву щодо цієї ситуації. Там повідомили, що незабаром МЗС роз’яснить порядок отримання консульських послуг для чоловіків мобілізаційного віку за кордоном.

“Як це виглядає зараз: чоловік призовного віку виїхав за кордон, показав своїй державі, що питання її виживання його не обходить, а потім приходить і хоче отримати від цієї держави послуги. Так не працює. У нас в країні війна”, – завив голова МЗС Дмитро Кулеба.

За його словами, обов’язок оновлювати свої документи в ТЦК існував і до ухвалення нового закону про мобілізацію.

“Якщо ці люди вважають, що хтось там, далеко на фронті, воює і віддає свої життя за цю державу, а хтось посидить за кордоном, але при цьому буде отримувати послуги від цієї держави, – то так це не працює”, – написав міністр.

Він зазначив, що перебування за кордоном не звільняє громадянина від обов’язків перед Україною.

“Саме тому я вчора доручив вжити заходів щодо відновлення справедливого ставлення до чоловіків мобілізаційного віку в Україні та за кордоном. Це буде чесно”, – сказав Кулеба.

Що по повісткам

Раніше член Комітету Верховної ради з питань національної безпеки, оборони і розвідки Федір Веніславський пояснював, що новий закон про мобілізацію зобов’яже чоловіків за кордоном оновлювати свої дані в електронних кабінетах, але повісток вони отримувати не будуть.

“Ми залишили можливість, передусім особам, що проживають за межами України, скористатися електронним кабінетом для дистанційного оновлення даних без в’їзду на територію України, оскільки потім виникне проблема з можливістю їх виїзду”, – сказав Веніславський.
 

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp



ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

9 − 1 =

Back to top button