Україна

Потяг «Карпатський експрес» з’єднає Закарпаття з Румунією

На Закарпатті відновлюють переговори із румунськими колегами щодо можливості запуску «Карпатського експресу» – транскордонного залізничного маршруту через Сігет (Румунія) – Рахів – Ужгород, передає 1news з посиланням на пресслужбу у Фейсбуці Закарпатської ОДА.

“Відновлення транскордонного пасажирського перевезення за маршрутом, який проходить через місто Сігет у Румунії – Ужгород – Рахів, котрий в області з давніх часів називають «Карпатський експрес», може бути… стратегічним проєктом. Ця тема стане однією з головних на зустрічах із нашими румунськими партнерами та представниками АК «Укрзалізниця», які заплановані у лютому в нашому обласному центрі та Бая-Маре в Румунії”, – повідомив голова Закарпатської ОДА Віктор Микита.

За його словам, у розробці концепту враховують показник економічної ефективності. Сьогодні цим вже займаються фахівці профільного департаменту ОДА та АК «Укрзалізниця».

Зазначається, що на румунській Мараморощині проживає близько 25 тисяч людей. У багатьох з них є родичі з українського боку, на Рахівщині, з якими вони підтримують постійні контакти.

Микита наголосив, що у робочому порядку зазначені питання вже попередньо обговорили з консулом Румунії в Солотвино Граціаном-Флоріном Пирву під час зустрічі в Ужгороді та отримали підтримку.

Закарпатська ОДА зі своєї сторони готує пакет конкретних пропозицій та дорожню карту відновлення курсування «Карпатського експресу», серед яких – відновлення залізничної та прикордонної інфраструктури за маршрутом курсування потягу; ініціювання питання про включення проєкту до програми «Велике будівництво»; можливе розширення проєкту на Івано-Франківську область тощо.

 

 

 

Back to top button