Україна

Постійна рада ОБСЄ – США відзначили право України на самооборону – 1News

ОБСЄ
Фото з відкритих джерел

Водночас Вашингтон ніколи не визнає анексію Росією півострова Крим

Україна має невіддільне право на самооборону відповідно до Статуту Організації Об’єднаних Націй, і Сполучені Штати будуть неухильно його підтримувати. Про це заявив постійний представник США при ОБСЄ Майкл Карпентер під час засідання Постійної ради ОБСЄ у Відні, повідомив “Укрінформ”.

За його словами, США завжди готові до дипломатії, але “деякі речі не підлягають обговоренню”.

1News за темою: Жодного загиблого за три тижні: Міноборони фіксує зменшення втрат на Донбасі

“Сполучені Штати ніколи не визнають анексію Криму Росією. Ми не послабимо свої зобов’язання щодо суверенітету, територіальної цілісності та недоторканності кордонів. Ми також не перестанемо висловлювати своє занепокоєння зловживаннями Росією в Криму і не припинимо наші заклики до Росії звільнити всіх українських політичних в’язнів, яких вона зараз утримує”, – зазначив американський посол.

При цьому він наголосив, що Росія продовжує загрожувати безпеці не лише України, а і Європи загалом – шляхом військової ескалації, неоголошених військових навчань, дедалі ворожішої риторики та фальшивих наративів про те, ніби Україна планує якусь провокацію із застосуванням оборонної допомоги від країн НАТО.

Як наголосив дипломат, ці твердження Росії є явною неправдою. Натомість очевидним є те, що Росія розмістила понад 100 тис. військовослужбовців вздовж українського кордону, в тимчасово окупованому Криму та в Білорусі.

1News за темою: Україна не планує наступу ані на Донбас, ані на Крим, – Резніков

“Загалом, біля кордонів України перебувають понад 100 тис. російських військовослужбовців, які підтримуються великою кількість літаків, безпрецедентною кількістю боєприпасів для нібито “навчань” та резервними запасами медичного забезпечення, такими як банки крові. Дійсно – все необхідне для того, щоб одна країна напала на іншу”, – заявив Карпентер.

Також він вказав, як свідчать супутникові знімки, з боку українських військ не спостерігається жодних ознак нарощування. Також СММ ОБСЄ не повідомляла про якісь суттєві зміни у розміщенні ЗСУ на сході України.

“Ми закликаємо Росію обрати шлях дипломатії та деескалації. Росія письмово окреслила свої занепокоєння та пропозиції, і Сполучені Штати також надали Москві письмову відповідь. Ми чітко дали зрозуміти, що є основоположні принципи, які ми зобов’язані підтримувати та захищати, включаючи суверенітет і територіальну цілісність України”, – підкреслив посол США в ОБСЄ.

1News за темою: ОБСЄ зафіксувала на Донбасі 406 порушень “режиму тиші” за добу

Нагадаємо, що вчора супутники американської компанії Maxar Technologies зробили нові знімки російських військ біля кордонів України.

Зокрема космічні апарати зафіксували техніку, військові намети й укриття в Білорусі, де починаються військові навчання, у прикордонних західних областях РФ, а також у тимчасово окупованому Криму.


Джерело

Back to top button