Україна

Поставка вакцини від коронавірусу в Україну може бути відкладена через дискредитацію, – голова комітету з питань охорони здоров’я

Постачання наступної партії вакцини AstraZeneca (CoviShield) до України може бути відкладено на певний термін. Причина – інформаційна кампанія, розгорнута проти індійської вакцини у нашій країні. Про це розповів народний депутат від «Слуги народу», голова комітету з питань охорони здоров’я Михайло Радуцький, повідомляє 1News.

За його словами, МЗС отримало лист від посольства Індії, у якому підкреслюється неприпустимість дискредитаційних заяв стосовно Індії як виробника медичних препаратів та вакцини AstraZeneca (CoviShield), що постачається до України.

«Індійська сторона зазначає, що вакцина AstraZeneca (CoviShield) є абсолютно безпечним та ефективним препаратом, що підтверджено Всесвітньою організацією охорони здоров’я. Лише на території Європи та Індії вже було використано близько 50 мільйонів доз цієї вакцини. Значні обсяги препарату законтрактували такі країни, як Канада, Велика Британія, Бразилія та інші», – повідомляє Радуцький.

Депутат наголосив, що Україна законтрактувала 1,5 мільйона доз вакцини виробництва Індії. Але для виробника не є проблемою передати цю партію іншим замовникам. Попит на вакцини у світі значно перевищує можливості виробництва.

«За моєю інформацію, Президент Володимир Зеленський доручив міністрам Максиму Степанову та Дмитру Кулебі знайти додаткові способи для пришвидшення постачання наступної партії вакцини CoviShield до України. Міністерство охорони здоров’я та МЗС України повинні якнайшвидше зробити все необхідне, щоб переконати індійських партнерів у непричетності держави та українського суспільства до дискредитації постачальника вакцин», – додав він.

Радуцький наголосив, що на зрив співпраці з Індією працювали «як одіозні проросійські політики, так і псевдопатріотичні політичні лідери, які роблять все для повернення до влади на тлі дестабілізації країни». «Всі ми пам’ятаємо ганебну заяву одного з таких діячів, яку він зробив під час засідання погоджувальної ради ВРУ. Це була свідома цинічна гра на зрив поставок вакцин і блокування кампанії з вакцинації. Ця людина прирекла на загибель тисячі українців заради задоволення власних політичних амбіцій», – зазначив народний депутат, маючи на увазі заяву Петра Порошенка про нібито низьку якість вакцини CoviShield.

Back to top button