Україна

Посадовців «Укрзалізниці» судитимуть за фіктивний ремонт дизель-поїздів: збитки сягають 58,6 млн гривень

Офісом Генерального прокурора скеровано до суду обвинувальний акт стосовно п’ятнадцяти осіб за фактами заволодіння коштами ПАТ «Укрзалізниця» в особливо великих розмірах, службового підроблення, що спричинило тяжкі наслідки, підроблення документів, вчинених у складі організованої групи (ч. 5 ст. 191, ч. 3 ст. 28, ч. 2 ст. 366, ч. 3 ст. 28, ч. 2 ст. 205-1 КК України). Серед обвинувачених колишній виконувач обов’язків голови правління одного з підприємств, 100% акцій якого внесено до статутного капіталу ПАТ «Укрзалізниця» (з 2018 року – АТ «Укрзалізниця») та його колишні заступники; колишні та теперішні керівники підрозділів приміських пасажирських перевезень, а також начальники виробничих підрозділів моторвагонних депо регіональних філій ПАТ «Укрзалізниця». Про це 1News повідомила прес-служба Офісу Генпрокурора.

Слідством встановлено, що службові особи ПАТ «Укрзалізниця» та її афілійованих підприємств заволоділи грошовими коштами акціонерного товариства під час організації проведення капітальних ремонтів дизель-поїздів, призначених для здійснення приміських пасажирських перевезень.

Зокрема, у період 2015-2016 років посадовці ПАТ «Укрзалізниця», із залученням фіктивних підприємств, склали та видали завідомо неправдиві документи про нібито здійснення модернізації більше 20 дизель-поїздів, достовірно знаючи, що жодних ремонтних робіт не могло бути проведено у зв’язку з відсутністю у підприємства-виконавця необхідних спеціалістів і обладнання. Це в подальшому стало підставою для переведення грошових коштів із рахунків ПАТ «Укрзалізниця» підприємству-виконавцю. При цьому більша частина суми опинилася на рахунках фіктивних підприємств.

Експертизою встановлено, що роботи з модернізації не проводилися, а внаслідок дій посадовців «Укрзалізниці» завдано понад 58,6 млн грн збитків.

Також Офісом Генерального прокурора в інтересах держави пред’явлено цивільний позов до обвинувачених у кримінальному провадженні. З метою забезпечення відшкодування завданої шкоди на нерухоме та рухоме майно, корпоративні права та цінності обвинувачених накладено арешти.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснювалося співробітниками Головного слідчого управління Нацполіції України за оперативного супроводу Головного управління контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері економічної безпеки СБУ.

Back to top button