Україна

Порушення мовного закону в інтернеті: омбудсмен наклав 16 штрафів


Порушення мовного закону в інтернеті: омбудсмен наклав 16 штрафів

Винесено 49 попереджень і накладено 16 штрафів за відсутність україномовної версії сайту або за завантаження сайту за замовчуванням недержавною мовою.


Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь виніс 49 попереджень і наклав 16 штрафів за порушення мовного закону в інтернеті з початку 2024 року. Про це він повідомив на своїй стороніці в Facabook.
 
“Від початку 2024 року надійшла 421 скарга щодо порушення частини 6 статті 27 закону Про забезпечення функціонування української мови як державної, яка регламентує використання державної мови в мережі інтернет (що майже на 50% менше, ніж за цей період у 2023 році)”, – зазначив омбудсмен.
 
З початку 2024 року за скаргами громадян було розпочато 161 захід державного контролю щодо суб’єктів господарювання, які вдалося встановити. Більшість інтернет-ресурсів на момент проведення контролю усунули порушення мовного закону.
 
Водночас станом на 10 вересня вже винесено 49 попереджень і накладено 16 штрафів за відсутність україномовної версії сайту або за завантаження сайту за замовчуванням недержавною мовою.
 
За порушення вимог закону щодо державної мови в інтернеті порушники можуть бути притягнуті до адміністративної відповідальності з накладенням штрафу в розмірі від 200 до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 3 400 до 5 100 грн) або попередження, якщо порушення скоєно вперше.
 
За повторне протягом року порушення передбачено штраф у розмірі від 500 до 700 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (8 500-11 900 грн).

Раніше повідомлялося, що в Івано-Франківську розпочнуть працювати мовні інспектори, аби протидіяти поширенню російської мови. Мер міста розповів про завдання мовної інспекції.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

ten − four =

Back to top button