Україна

Порошенко закликає запровадити санкції проти режиму Лукашенка та заборонити польоти білоруських літаків

Запровадження нових санкцій як проти білоруського режиму, так і його російських покровителів має стати адекватною відповіддю на брутальні порушення Лукашенком принципів демократії. Про це у Facebook пише п’ятий Президент, лідер партії «Європейська Солідарність» Петро Порошенко, повідомила 1News прес-служба партії.

  • Слід запровадити персональні санкції проти натхненників і виконавців злочину із викрадення людини.
  • Слід припинити авіаційні польоти над територією Білорусі.
  • Встановити заборону на польоти літаків авіакомпанії «Белавіа» в аеропорти України.
  • Слід негайно припинити імпорт білоруської електроенергії в Україну.
  • Посилити роботу українських спецслужб для нейтралізації загроз для життя і здоров’я опонентів білоруської тиранії, які знайшли притулок в Україні.

«Закликаю Європейський Союз, США, інших наших партнерів до аналогічних санкцій проти Білорусі, а українську владу – негайно запровадити ці санкції, а надалі синхронізувати їх з міжнародними», – наголошує п’ятий Президент.

Порошенко рішуче засуджує варварські методи боротьби режиму Лукашенка з демократичною опозицією.

«Роман Протасевич, як і інші політичні в‘язні, мають бути негайно і безумовно звільнені. Повинні бути забезпечені права білоруської опозиції. Ще в серпні минулого року я наголошував, що лише через проведення нових президентських виборів відповідно до високих стандартів ОБСЄ Білорусь може повернутися на шлях стабільного демократичного розвитку. Тепер же очевидно, що сам Лукашенко у таких виборах участі брати вже не може», – переконаний лідер «Європейської Солідарності».

«Наголошую, що новий злочин білоруського режиму жодним чином не означає, що російські шпигуни в українській владі не повинні понести покарання за злив росіянам секретної інформації про спецоперацію із затримання найманців із російської приватної армії Вагнера. Рівно як і за зрив самої операції, яку українські контррозвідники реалізовували спільно із спецслужбами однієї з провідних країн НАТО», – зазначив Порошенко.

«Не треба плутати грішне з праведним. Лукашенко незаконно затримав опозиціонера, а українська спецоперація мала на меті притягнення до відповідальності десятків російських військових злочинців, які вбивали людей в Україні та інших країнах світу. Тому недоречними є будь-які паралелі між зірваною операцією наших спецслужб, яка мала на меті захищати Україну від російської агресії, і викраденням опозиціонера за завданням білоруського диктатора», – резюмує п’ятий Президент.

Back to top button