Україна

Порошенко скоротив розрив із Зеленським, його партія на першому місці, – КМІС та СОЦІС

«Європейська Солідарність» закріпилася на лідерській позиції. Про це свідчить спільне опитування, яке провели СОЦИС та КМІС з 11 по 16 лютого 2021 року, повідомила 1News прес-служба партії.

Якби парламентські вибори відбувалися найближчої неділі, за «Євросолідарність» готові проголосувати 19,2% серед тих, хто визначився і піде на вибори.

Інші партії: ОПЗЖ –17,8%,  партія «Слуга Народу» – 17,6%,  ВО «Батьківщина» – 11,4%,  «Сила і Честь–  8,5%,  «Українська стратегія Гройсмана» – 5,3%, Радикальна партія Олега Ляшка 4,8%, ВО «Свобода» 3,4%, Партія Шарія – 2,9%, «Голос» – 2,8%, «За мабутнє» – 2,7%.

Це вже не перше соціологічне дослідження КМІС, в якому фіксується вихід на перше місце в партійному рейтингу «Європейської Солідарності». Цю тенденцію зафіксувало також опитування, проведене 5-7 лютого 2021 року. Практично одночасно подібний результат показало опитування дослідницького агентства InfoSapiens (ребрендинг відомої GfK Україна).

«Європейська Солідарність» у порівнянні з результатами дострокових парламентських виборів 2019 року збільшила підтримку фактично в 2,5 рази, натомість підтримка «Слуги Народу» впала майже в 2,5 рази.

Якби президентські вибори відбувалися найближчої неділі, то до другого туру упевнено виходив би Володимир Зеленський (25,6%) та Петро Порошенко (19,4%).

Соціологи також дослідили електоральну підтримку в другому турі у парах Зеленський-Порошенко, Порошенко-Бойко та Бойко-Зеленський.

У парі Зеленський-Порошенко другий тур виграє Зеленський (56,4%), але динаміка зміни рейтингу є досить швидкою на користь п’ятого Президента України (43,6%).

Як відомо, у другому турі президентських виборів Володимира Зеленського підтримали 73,22% виборців, Петра Порошенка 24,45%.

Натомість, Петро Порошенко (52,7%) впевнено виграє другий тур у Юрія Бойка (47,3%). Так само у Бойка (38,7%) в другому турі виграє і Зеленський (61,3%).

Опитування проводилось 11 – 16 лютого 2021 року.  Метод збору первинної соціологічної інформації — телефонне інтерв’ю CATI (computer-assisted telephone interviews). Дослідження проводилось по всій території України (в усіх областях та м.Київ), окрім окупованих територій АР Крим, частини Донецької та Луганської областей. Результати репрезентативні на рівні всієї країни за показниками віку (старші за 18 років), статі, типу поселення (місто/село) та поділу країни на регіони. Силами двох дослідницьких центрів (СОЦИС та КМІС) загалом було опитано 3000 респондентів – по 1500 кожний із центрів. Середня тривалість одного інтерв’ю склала 9 хвилин. Статистична похибка вибірки (довірчий інтервал) складає +/– 1,8%.

Back to top button