Україна

Порошенко розповів про події, які передували здобуттю Україною безвізового режиму з ЄС

У річницю здобуття безвізового режиму з ЄС п’ятий Президент Петро Порошенко розповів про події, які передували цій надзвичайній перемозі України. Під час телемарафону в ефірі Прямого, 5-го каналу та Еспресо Порошенко зізнався, що буквально «вичавлював» з лідерів Євросоюзу План дій щодо візової лібералізації. Про це пише 1NEWS, посилаючись на eurosolidarity.org.

«У 2015-2016 роках під час самітів Україна-ЄС я просто «вичавлював» з наших партнерів позицію – дайте План дій щодо візової лібералізації. Спочатку було 80 пунктів, потім 92. І я підійшов до великого друга України Жан-Клода Юнкера і великого друга України Дональда Туска і сказав: напишіть все, що ви вважаєте за потрібне, починаючи від безпеки паспортів і закінчуючи безпекою руху, починаючи від дотримання таємниці на передачу інформації і закінчуючи верховенством права і реформи громадянських прав і свобод. Запишіть, але більше не збільшуйте», – згадує Порошенко.

Він також нагадав, що було багато критики через терміни безвізу, однак п’ятий Президент робив це свідомо.

«Ці терміни дозволяли мені вимагати в керівників ЄС, в лідерів  держав-членів ЄС: «я, президент країни, вже пообіцяв на базі домовленості з вами, не з повітря, що ми це отримаємо»

Порошенко також розповів, що Росія ще з 2010 року перешкоджала намаганням України домовитися про безвізовий режим з ЄС.

«Путін постійно ходив ще з 2010 року і просив, щоб в ніякому разі Україна не отримала безвіз без Росії. І весь час, що я був міністром (закордонних справ), ми чітко говорили: ми безвіз будемо отримувати самі, ми не будемо ні від кого залежати», – зауважує Порошенко.

«Для мене це було питання життя і смерті. Знаєте, який відсоток українців  підтримувало членство в НАТО в 2014 році? 16%. Ви знаєте, який відсоток українців готове було підтримувати членство в ЄС? 32%. І для того, щоб переконати українців, бо  без підтримки людей ти нічого не зробиш, треба було, щоб вони поїхали і самі побачили», – наголошує лідер «Європейської Солідарності».

«І коли вони казали «безвіз на хліб не намажеш», безвіз – це тільки для 5 тисяч заможних громадян, щоб вони їздили, а ми будемо і далі сидіти – ні! Лоукости, квитки по 20, 30, 40 євро туди і назад. І Братислава чи Відень не стає захмарною мрією, це є абсолютно реально. А коли вони вже повернулися, їх не треба було агітувати за ЄС, вони ставали україноботами і європаботами. І ніхто їх уже не переконає», – вважає Порошенко.

«Тільки недолугі люди можуть вважати, що програма реалізації безвізу, чіткий план дій щодо візової лібералізації, це піар-акція Порошенка. Це – повернення України в родину європейських народів», – резюмує п’ятий Президент.

Back to top button