Україна

Порошенко продав журналістам корпоративні права на “Прямий” і “5 канал”

Придбання було здійснено за ринковою ціною, однак у розстрочку

Українські телевізійні канали “Прямий” та “5 канал”, що належали Петру Порошенко, змінили структуру власності та об’єднались у медіахолдинг “Вільні медіа”.

Про це йдеться в спільній заяві телеканалів, – інформує 1News.

У заяві нагадують про те, що 7 листопада набрав чинності закон про олігархів (“Про запобігання загрозам національній безпеці, пов’язаним з надмірним впливом осіб, які мають значну економічну та політичну вагу в суспільному житті (олігархів)” №1780-ІХ). Телеканали розцінюють його як засіб для боротьби влади з неугодними ЗМІ та опозиційними силами.

“Усвідомлюючи небезпеку, що створює цей закон для подальшого фінансування та діяльності незалежних ЗМІ та опозиційних демократичних сил, у минулу п’ятницю ми створили новий медіахолдинг “Вільні медіа”. Власниками холдингу є медійники, журналісти, громадські діячі та опозиційні депутати, які були журналістами. Додаткові 10% акцій холдингу відведено під участь усього трудового колективу медіа. Підкреслюємо, що таким чином трудові колективи є найбільшим акціонером”, – сказано в заяві.

Відповідно до вимог антикорупційного законодавства, народні депутати відразу ж передали свої акції в управління телеканалам, тобто їх трудовим колективам.

“Таким чином вони повністю дотрималися вимог законодавства щодо усунення конфлікту інтересів та забезпечили, що політики не зможуть чинити жодного тиску на менеджмент каналів чи їх редакційну раду або у будь-який спосіб впливати на редакційну та інформаційну політику каналів”, – підкреслюється в повідомленні.

Медіахолдинг “Вільні медіа” придбав 100% корпоративних прав у телеканалах “5 канал” та “Прямий”.

Придбання було здійснено за ринковою ціною, однак у розстрочку, відзначається в заяві.

“Значна сума угоди відображає суттєвий внесок, що родина Порошенків та пов’язані з нею компанії зробили на створення, підтримку та розвиток вільної демократичної преси. Угода передбачає розстрочку з виплати покупної ціни, розрахунки буде проведено відповідно до умов укладеної угоди… Важливо також, що документи Угоди прямо передбачають заборону Петру Порошенку будь-яким чином впливати на редакційну політику каналів чи іншим чином здійснювати контроль щодо “Вільних медіа”, – підкреслили в заяві.

Нові власники “Вільних медіа” найближчим часом укладуть з каналами угоду про невтручання в редакційну політику.

За даним державного реєстру, ТОВ “Вільні медіа” створено 5 листопада зі статутним капіталом 10 тис. грн.

Його власниками вказані ТОВ “Телеканал “Прямий” (5%), ПІІ у формі ТзОВ “Телерадіокомпанія “НБМ” (5%), Яна Конотоп (9%), Лариса Губіна (9%), Світлана Глуховська (9%), Володимир Мжельський (9%), Дмитро Жданов (9%), Святослав Цеголко (9%), а також нардепи від “Європейської солідарності” Ірина Геращенко (9%), Володимир Ар’єв (9%), Ірина Фріз (9%) та Вікторія Сюмар (9%).

Джерело: БізнесЦензор

Back to top button