Світ

Хвороба та вибори. Ердоган може програти?Сюжет

Хвороба та вибори. Ердоган може програти?

Турцию ждут выборы

У Туреччині 14 травня відбудуться вибори президента, Реджеп Ердоган балотується на черговий термін, але може програти.

 

За два тижні в Туреччині відбудуться президентські вибори. Головний суперник чинного президента Реджепа Ердогана – 74-річний кандидат від опозиції Кемаль Киличдароглу, депутат парламенту Туреччини та лідер Республіканської народної партії. Опитування показують, що в нього та в Ердогана приблизно рівні шанси на перемогу. Киличдароглу навіть лідирує з невеликим відривом.

 

Що за опонент

 

Кемаль Киличдароглу закликає “демократичним шляхом покласти край репресивному ладу”. “Це вибори для тих, хто захищає демократію від авторитарного правління”, – заявив він в інтерв’ю журналу Time. Киличдароглу виступає за повернення до парламентської форми правління у Туреччині, яка існувала до 2018 року. За підсумками конституційного референдуму, що пройшов роком раніше, у країні було схвалено рішення про перехід до президентської республіки.

 

За півроку до виборів у Туреччині посадили мера Стамбула, який вважався найвірогіднішим супротивником Ердогана. Екрема Імамоглу було засуджено до двох років і семи з половиною місяців позбавлення волі за звинуваченням у образі членів Вищої виборчої ради Туреччини (тобто виборчої комісії). Імамоглу переміг на виборах мера Стамбула у 2019 році. Підсумки голосування заперечила правляча Партія справедливості та розвитку, було призначено нові вибори, на яких Імамоглу знову переміг. Приводом для кримінального переслідування мера стали його слова про те, що скасування виборів було “дурістю”.

 

Стан Ердогана

 

26 квітня, під час інтерв’ю журналістам, яке транслювали у прямому ефірі, Ердогану стало погано. Саме інтерв’ю почалося на півтори години пізніше, ніж планувалося. На записі трансляції за кадром чути хрипи — самого Ердогана при цьому не знімали, камера була спрямована на журналіста, який запитував. Трансляцію перервали приблизно на 20 хвилин. Коли вона відновилася, Ердоган знову вийшов до журналістів і пояснив, що у нього виник біль у животі.

 

Ердогану 69 років. У соцмережах поширилися чутки, що він має інфаркт. В адміністрації президента Туреччини спростували цю інформацію. Віце-президент Туреччини Фуат Октай заявив, що Ердоган має легку застуду, але стан його здоров’я — “дуже добрий”.

 

Значення для України

 

Киличдароглу вважає, що Туреччина має залишатися посередником у конфлікті Росії з Україною. Про це виданню Politico розповідав його радник Унал Чевікоз. При цьому він зазначав, що Туреччина склала асиметричні відносини з Росією, оскільки Туреччина дуже залежить від імпорту російських енергоносіїв. “Ми підкреслюватимемо той факт, що Туреччина є членом НАТО. У наших переговорах з Росією ми безперечно прагнутимемо відносин на рівних, але ми також нагадуватимемо Росії, що Туреччина входить до НАТО”, — заявив радник кандидата в президенти.

 

Ердоган обіймає посаду президента Туреччини з 2014 року, але фактично керує країною з 2003-го, коли він обійняв посаду прем’єр-міністра. 2018 року він переобрався на другий президентський термін — і водночас у Туреччині набуло чинності рішення про перехід від парламентської форми правління до президентської.

 

У 2016 році в Туреччині було здійснено спробу військового перевороту, після провалу якої Ердоган приступив до репресій. Постраждали сотні тисяч людей, зокрема військові, журналісти та викладачі навчальних закладів. За поширеною версією, Ердоган очікував, що в країні буде зроблено спробу заколоту, але спочатку не перешкоджав їй, розраховуючи використовувати її для зміцнення своєї влади.

 

 

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button