Україна

Мобілізація: бронь для цирку і шалені штрафиСюжет


Мобілізація: бронь для цирку і шалені штрафи

Комітет Ради погодив штрафи за порушення мобілізації і військового обліку, а Мінкульт визнав цирки “критично важливими” та надав право бронювати працівників.

Комітет Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки сьогодні розглянув законопроєкт про мобілізацію. Очікується, що заключне обговорення відбудеться завтра, а у середу, 10 квітня, парламент розпочне розгляд документу у сесійній залі і 11-го числа відбудеться фінальне голосування.

Водночас вже сьогодні депутати погодили для голосування розміри штрафів за порушення мобілізації і військового обліку.

Посилення відповідальності

Так, законопроєкт №10379 про відповідальність за порушення правил військового обліку та законодавства про оборону та мобілізацію передбачає такі норми:

  • За порушення правил військового обліку в мирний час штраф від 3400 до 5100 гривень, повторно або в особливий період – від 17000 до 22500 гривень.
  • За порушення законодавства про оборону та мобілізацію у мирний час від 5100 до 8500 для громадян та 17000-34000 для посадових та юридичних осіб, у воєнний час для громадян від 17000 до 22500 гривень, для посадових та юридичних осіб 34 000 до 59 500 гривень.

Зазначимо, що це відносно менші штрафи, ніж очікувалося. Бо у першій редакції законопроєкту зазналось, що за порушення норм про оборону і мобілізацію в мирний час передбачалось накладення штрафу на громадян та посадових осіб у розмірі 34 000 – 85 000 тисяч гривень, а в умовах особливого періоду – 153 000 – 204 000 тисяч гривень.

Окрім цього нардепи не підтримали початкову норму в законопроєкті, яка за відмову від проходження медичного огляду передбачала кримінальну відповідальність у вигляді позбавлення волі на строк від 3 до 5 років.

Як написав нардеп Максим Бужанський, документ рекомендовано ухвалити за основу і в цілому, але це технічне рішення, будуть правки та друге читання, стверджує він.

“На мій погляд, запитам оборони країни та ЗСУ законопроєкт у такому вигляді не відповідає”, – зазначив депутат.

Парламентарій також повідомив, що окремою нормою виключили відповідальність громадян за ненадання територіальним центрам комплектування тих даних, які ТЦК автоматично одержують із реєстрів.

“Інакше кажучи, повідомляти потрібно свою реальну адресу, номер телефону та адресу електронної пошти”, – пояснив він.

Бронь для циркачів та телевізійників

Міністерство культури та інформаційної політики України підтвердило бронювання від мобілізації працівникам телемарафону Єдині новини.

Згідно з наказами відомства, встановлено, що ТОВ Ми-Україна (телеканал Ми-Україна), ТОВ ТРК Студія 1+1 (телеканал 1+1), ТОВ МК ТРК (телеканал ICTV), ПрАТ Телеканал Інтер (телеканал Інтер), державне підприємство Парламентський телеканал Рада (телеканал Рада) та Акціонерне товариство Національна суспільна телерадіокомпанія України (телеканал Суспільні новини) відповідають критеріям підприємства, установи та організації, що є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період, і підтвердило цей статус.

Інтерфакс нагадує, що також з початку 2024 року такий статус надано та підтверджено: представництву Британської телерадіомовної корпорації (ВВС), Українському національному інформаційному агентству Укрінформ, ТОВ Новий канал, ТОВ Старлайн медіа, ТОВ Телеканал СТБ, ТОВ Хмарочос медіа, ТОВ УНІАН ТБ, представництву Deutsche Welle, ПрАТ ТК ТЕТ, ТОВ ТРК НБМ, а також Національній спілці журналістів України та низці інших підприємств, установ та організацій у сфері відання Мінкультури.

Такий самий статус Мінкульт надав Державному підприємству Пересувний цирк України. Окрім цього ще низка цирків виявились “критично важливими” та отримали право бронювати працівників. Зокрема, мова йде про Криворізький, Харківський, Дніпровський, Одеський, Львівський, Національний цирки України та Державна циркова компанія України.

Відповідний статус отримали не лише циркові установи, а й ансамбль Гуцулія, Національна опера України, Львівська національна опера, Національний хор імені Г.Г. Верьовки та Національний симфонічний оркестр України.

“Відсидітися нікому не вдасться”

Паралельно з цими новинами командувач Сухопутних військ ЗСУ Олександр Павлюк заявив, що війську не вистачає людей, тому мобілізація в Україні буде посилена.

“Я закликаю українців залишити емоції, не піддаватися на провокації. Маємо усвідомити, що відсидітися нікому не вдасться. Адже на кону – доля країни, доля нашої нації. Підтримуйте захисників і словом, і ділом. Приєднуйтесь до лав ЗСУ”, – заявив він.

Павлюк також звертає увагу, що повістка та оновлення даних у ТЦК, не означає направлення на службу у зону активних бойових дій на наступний день.

“Усі, кого визнали придатними до служби, без виключення – відправляються у навчальні центри. Базова загальновійськова підготовка триває місяць. Це відповідає стандартам країн-партнерів НАТО”, – додав командувач.
 

 

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button