Україна

Понад 300 тисяч українців мають посвідки на проживання в Польщі

Посвідки на тимчасове (до трьох років) і постійне (5-10 років) проживання в Польщі мають вже понад 300 тисяч громадян України, передає 1news з посиланням на Укрінформ.

Про це повідомив речник Управління з питань іноземців Польщі (UDSC) Якуб Дудзяк.

За інформацією Дудзяка, утримується наявна динаміка приросту української трудової міграції до Польщі. Він зауважив, що усе частіше українці починають обирати триваліший період перебування в РП замість короткострокових поїздок.

Речник UDSC зауважив, що значна інтенсифікація української імміграції спостерігається з 2014 року і пов’язана переважно з працевлаштуванням. На його переконання, основними причинами, які впливають на це явище, є соціально-економічна ситуація в Україні, введення безвізового режиму і спрощений доступ до польського ринку праці.

Дудзяк зазначив, що найбільша концентрація українців спостерігається у воєводствах з великими міськими агломераціями: Мазовецьке (Варшава) – 22%, Малопольське (Краків), Великопольське (Познань) – по 12%, Нижньосілезьке (Вроцлав) – 9%.

Дудзяк зазначив, що з понад 300 тис. українців, які мають посвідки на проживання в РП, близько 60% – це особи віком 18-40 років, близько 28% – віком понад 40 років, а діти до 18 років – 12%. У гендерному аспекті більше посвідок мають чоловіки (54%).

За даними UDSC, майже 84% українців мають посвідки на тимчасове проживання. У переважній більшості дозволи на проживання видаються на підставі праці (77%), за сімейними обставинами (12%), навчання (2%).

Як зазначається, ці дані не враховують українців, які перебувають у Польщі на підставі віз чи безвізового режиму.

За попередніми оцінками, в Польщі можуть перебувати приблизно 1,5 млн громадян України.

 

 

 

Back to top button