Україна

Поляки розблоковують кордон: як це сталосяСюжет


Поляки розблоковують кордон: як це сталося

Виявляється, розігнати польських далекобійників, які блокували кордон з Україною, вирішив голова гміни Дорогуськ.

Більше місяця польські перевізники блокували рух для українських вантажівок, а сьогодні стало відомо, що вони об 14 годині розблокували найбільший вантажний пункт пропуску – Ягодин – Дорогуськ. Орієнтовно за годину в напрямку до України вже проїхали 15 фур – вони вже на пункті пропуску, також 25 вантажівок оформлюються – прямуватимуть у бік Польщі. Чому поляки згорнули мітинг – далі в сюжеті.

Що каже українська сторона

Станом на 16 годину оформлення та пропуск через кордон фур в обох напрямках здійснюється у звичайному режимі, підтверджує Західне регіональне управління Держприкордонслужби України.

Зазначимо, до блокади через цей напрямок впродовж доби кордон перетинало в середньому 1250 вантажівок, а під час протесту польських перевізників за добу на в’їзд в Україну оформляли 100-130 вантажних автомобілів, на виїзд – близько 30.

Віцепрем’єр з відновлення України Олександр Кубраков у Facebook повідомив, що розблокування пункт пропуску Ягодин – Дорогуськ відбулося в результаті важких та затяжних переговорів.

Провели десятки зустрічей, перемовин на всіх можливих рівнях. Це була складна робота, але вона ще не завершена. Кордон має бути розблокованим повністю, а подальші блокування не допущені. Працюємо далі, враховуючи інтереси наших перевізників та держави”, – написав він.

Паралельно з цим заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач заявив, що позиція України залишається незмінною: повернення до дозволів чи скасування єЧерги неможливі та не можуть бути реалізовані. Як варіант Київ пропонує розбудовувати кордон і збільшити пропускну спроможність.

“Ми готові до конструктиву, продовження діалогу з владою Польщі, щоб вирішити ситуацію повністю та попередити подальші протести”, – написав Деркач.

Радикальне рішення війта

Водночас польський портал Interia повідомив, що розігнати перевізників вирішив голова гміни Дорогуськ Войцех Сава. Сьогодні близько 13 години разом з декількома нарядами поліції він прибув до протестувальників і наказав їм розійтися.

“Я більше не можу допустити, щоб жителі гміни втрачали роботу”, – сказав Войцех Сава для журналістів.

Після довгої розмови з війтом мітингувальники об 14 годині почали пропускати вантажівки. Правоохоронці в ситуацію не втручалися.

Рішення місцевої влади стосується лише прикордонного переходу в Дорогуську. Мітингарі офіційно заявили, що не згодні з аргументами Войцеха Сави та мають намір через суд оскаржувати його рішення.

Окрім цього перевізники готують акції протесту в іншій формі, також не виключають демонстрації у Варшаві.

Інформацію про те, що рішення про припинення протесту і блокування руху для вантажівок у пункті пропуску Дорогуськ-Ягодин належить саме війту гміни Дорогуськ Войцеху Сави, підтвердив посол України у Польщі Василь Зварич.

Окрім цього на коментар-подяку за його роботу щодо розблокування, Зварич відповів: “Це війту гміни дякуємо”.

Обмеження ще діють

Нагадаємо, що польські перевізники 6 листопада заблокували рух для українських фур на трьох прикордонних переходах – в Гребенному, Дорогуську та Корчовій. 23 листопада до протесту приєднався ще один пункт пропуску – Медика–Шегині. Таким чином на українсько-польському кордоні заблокованими залишаються ще три пункти.

Головна перепона переговорів з поляками полягає в тому, що серед їхніх основних вимог є повернення дозволів для українських перевізників, які скасовані угодою з Європейським Союзом до 30 червня 2024 року. Тобто сама вимога суперечить угоді України з ЄС.

Окрім цього ситуацію загостює “транзит” влади в Польщі – консервативна партія Порядок і справедливість за результатами виборів не змогла сформувати більшість, відтак її уряд є тимчасовим. При цьому блокування українського кордону підтримує лише одна польська організація перевізників, яка була створена лише в жовтні цього року. Також саме цю організацію активно підтримує ультраправа польська партія Конфедерація.

Загалом від початку блокади кордону у черзі померли двоє українських водіїв, а бюджет України за листопад втратив 9,3 млрд гривень від недонадходження митних платежів.
 

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button