Україна

Польща зацікавлена у деолігархізації України

Про це після завершення XXІX засідання Консультаційного комітету президентів України та Польщі, яке відбулося 29 березня в онлайн-режимі, повідомив державний секретар канцелярії президента Польщі Кшиштоф Щерський, передає 1NEWS з посиланням на Укрінформ.

«Ми (Польща – ред.) дуже зацікавлені у процесі деолігархізації України, оскільки вона відкриває український ринок. Кожна зміна, яка збільшує конкурентність на українському ринку і допускає зовнішні інвестиції, є справами, які нас цікавлять», – повідомив Щерський.

За його словами, незабаром відбудеться засідання польсько-української міжурядової комісії з економічної співпраці, яка не збиралася вже кілька років. Відтак, усі питання доступності українського ринку для інвестицій і товарообміну будуть предметом обговорення у рамках цієї комісії.

У контексті євроінтеграції України із Заходом Щерський зазначив, що Польща послідовно підтримує шлях України до членства в ЄС та НАТО. «Польща зацікавлена у тому, щоб польський східний кордон не був зовнішнім кордоном ЄС та НАТО», – наголосив міністр канцелярії президента РП.

Він додав, що Польща готова до співпраці з Україною у сфері необхідних внутрішніх реформ, які допоможуть на шляху інтеграції Києва до західних структур.

Щерський зауважив, що українська сторона задекларувала «готовність самостійною стежкою прямувати до членства в ЄС та НАТО».

У безпековому компоненті польський міністр зазначив, що частина української території залишається окупованою, а відновлення територіальної цілісності України є дуже важливим завданням. Він звернув увагу, що ситуація на сході України погіршується, там не припиняються бої і гинуть українські солдати.

Представник канцелярії президента Польщі наголосив, що Варшава готова брати учать в енергетичній безпеці країн регіону. Він констатував, що обидві країни рішуче налаштовані будувати енергетичну безпеку регіону. Водночас Варшава готова постачати газ Києву, відтак забезпечувати енергетичну безпеку України.

Щерський також поінформував, що важливою темою переговорів було питання інфраструктурних сполучень між обома країнами. За його словами, українська сторона запевнила польську, що в цьому році Україна інвестує значні кошти в інфраструктуру, пропускну здатність пунктів пропуску на кордоні, а також будівництво доріг до них.

Польська сторона під час переговорів висловила очікування, що Київ висловить готовність підписати нову міжурядову угоду щодо освіти польської меншини в Україні. На переконання Варшави, така угода дозволила б врегулювати статус навчання національних меншин в Польщі та Україні.

Крім того, сторони обговорили історичний діалог.

«Ми переконані, що з одного боку ми повинні спільно боротися з історичною дезінформацією, яку здійснюють треті країни. Водночас у двосторонніх відносинах ми повинні призупиняти усілякі рішення і дії, які могли б суперечити духу єднання між нашими народами», – констатував Щерський.

 

 

Back to top button