Україна

Польща проти Газпрому – Єврокомісія знову розгляне скаргу PGNiG – 1News


Фото з відкритих джерел

Єврокомісія знову розгляне скаргу польської компанії

Суд Європейського Союзу став на бік польської нафтогазової компанії PGNiG і відхилив рішення Єврокомісії, яка залишила без уваги скаргу польської сторони на монополістські дії російського “Газпрому”. Про це повідомила пресслужба PGNiG.

Рішення стосується скарги PGNiG від 2019 року на рішення Єврокомісії, яка в 2017 році відхилила претензії польської компанії на монополістські дії “Газпрому” на польському ринку. Тепер Єврокомісія повинна буде знову розглянути скаргу.

Довідка

Польща купує газ у РФ на підставі так званого Ямальського контракту 1996 року, який був продовжений у 2010 році. Документ передбачає щорічні поставки до Польщі близько 10 млрд кубометрів газу. До кінця 2022 року Варшава має купувати не менш, ніж 8,7 млрд кубометрів газу. 

Кілька разів польська влада ініційовувала зниження ціни на російський газ. У 2012 році вартість знизили на 10%, що дало змогу закрити розгляд справи в арбітражному суді у Стокгольмі. В 2017 році PGNiG вдруге ініціювала перемовини про зниження ціни, проте сторони не домовилися, і справа знову опинилася у Стокгольмському арбітражі.

А в березні 2020 року суд ухвалив рішення на користь Польщі, зобов’язавши росіян виплатити PGNiG 1,5 млрд доларів компенсації за отриманий з 2014 року газ за завищеними цінами. У липні 2020 року “Газпром” погасив цю заборгованість.

1News за темою: Польська компанія закупила для України газ зі США

Раніше повідомлялося, що польська нафтогазова компанія PGNiG, яка візьме участь у сертифікації газопроводу “Північний потік-2”, не матиме права вето. Компанія зможе лише привести свої аргументи під час процедури.


Джерело

Back to top button