Україна

Польща планує спростити працевлаштування іноземців, в тому числі і українців

В рамках Національного плану реконструкції (Krajowy Plan Odbudowy) Польща планує спростити працевлаштування іноземців, що має заповнити нестачу кадрів на ринку праці. Про це 1News повідомив Аналітичний центр компанії з міжнародного працевлаштування Gremi Personal.

Згідно цього плану, Польща отримує фінансування на розвиток як один з найбільших бенефіціарів бюджету ЄС. Тим самим польський уряд продовжує політику інтеграції економічних мігрантів з метою усунення човникової міграції та забезпечення постійного місця роботи для іноземців в Польщі.

Для цього планується запровадження низки заходів для полегшення процесу легалізації перебування та роботи в Польщі, зокрема, скорочення процесу видачі дозволів на роботу.

У той же час ведеться робота над новою міграційною політикою країни, яка полягає в інтеграції цілих сімей працюючих іноземців, що тільки посилить інтеграційні настрої серед трудових мігрантів.

Згідно з даними соціологічного дослідження «Пульс трудової міграції», проведеного в березні цього року Аналітичним центром компанії з міжнародного працевлаштування Gremi Personal, 78% мігрантів з України задоволені своїм життям в Польщі, з них 67% мають намір отримати постійний вид на проживання, а 52% мають намір привезти сім’ю в Польщу. Однак, незважаючи на це, вони як і раніше зацікавлені працювати в інших країнах ЄС, де платять більш високу зарплату, однак через пандемійні обмеження утримуються від поїздок.

«У Польщі вже фактично не залишилося жодного великого підприємства і галузі, де б не працювали мігранти з України. На фабриках і заводах зацікавлені в тому, щоб вони приїжджали і працювали за більш довгостроковими контрактами, ніж 3-6 місяців. Особливо в тих галузях, де зараз гостро не вистачає трудових ресурсів, – переробній та харчовій промисловості, на логістичних складах», – стверджує генеральний директор компанії міжнародного працевлаштування Gremi Personal Томаш Богдевич.

Згідно даних Євростату на 1 червня 2021 року, безробіття в Польщі четвертий місяць поспіль є найнижчим в Європейському Союзі – 3,1%. Число безробітних в Польщі впало до 10 тис. осіб.

Back to top button