Україна

Польща не підтримає мирну угоду зі здаванням територій України

Польща не підтримає мирну угоду зі здаванням територій України

У Польщі озвучили своє бачення мирного договору між Україною та Росією

Польща готова виконати роль “гаранта” в рамках домовленості з Росією про припинення вогню, якщо ці переговори прийдуть до успіху.

Варшава стала першою столицею з-поміж потенційних держав-гарантів, яка публічно оголосила, що не братиме участі в мирній угоді, якщо вона передбачатиме здачу частини території України. Про це заявив у неділю в інтерв’ю Gazeta.pl Якуб Кумоч – зовнішньополітичний радник президента Дуди та один із керівників президентської канцелярії Польщі.

Кумоч підтвердив, що Польща готова виконати роль “гаранта” в рамках домовленості з Росією про припинення вогню, якщо ці переговори прийдуть до успіху. Він також наголосив, що створення пулу “гарантів” не є єдиним варіантом.

“Польща не ухилятиметься від своєї відповідальності. Зараз ми обговорюємо проект угоди між Україною та державами-гарантами. Однак це лише початок шляху. Це один із можливих шляхів припинення конфлікту”, – пояснив він.

Дипломат наголосив, що секретний наразі проект мирної угоди є документом українського авторства. Він також виставив умову участі Польщі в цьому процесі: “Якщо буде досягнуто мирної угоди, нас цікавить лише така, яка гарантує територіальну цілісність України та її незалежність. І лише такий документ, на який згодні українці”.

Він також розкрив деталі переговорів, зазначивши, що здавання Донбасу та Криму не розглядається.

“Росіяни хотіли б, щоб гарантії були повторенням Будапешта, а Україна додатково визнала б втрату Криму та Донбасу. Але це смішно. Спочатку вони також вимагали роззброєння України, але вимагати роззброєння держави, армія якої розгромила значну частину російських військ у сухопутній війні, є нахабством”, – додав Кумоч, наголосивши, що Польща підтримує ідею вступу України до НАТО.

Нагадаємо, що Україні необхідні гарантії безпеки, які мають реалізовуватися за формулою “люди-години”.


 

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button