Україна

Полонених в Оленівці розстріляли з РПВ Джміль – Азов


Полонених в Оленівці розстріляли з РПВ Джміль - Азов

Росіяни могли використовувати реактивні піхотні вогнемети під час обстрілу колонії з українськими військовополоненими, вважає виконуючий обов’язки командира полку Микита Надточій.

Російські окупанти могли використовувати реактивні піхотні вогнемети (РПВ) Джміль з метою вбивства українських захисників у Оленівці Донецької області. Такі РПВ швидко випалюють кисень, і жертва швидко згоряє. Про це заявив виконувач обов’язків командира Азова майор Микита Надточій із позивним Раз-Два в інтерв’ю Українській правді, опублікованому у вівторок, 9 серпня.

“Я більше схиляюся до того, що просто… був використаний Джміль, так званий. Він так і працює. Тобто через секунду повністю вигоряє кисень, і людина згоряє за лічені секунди. Я взагалі не розглядаю будь-які інші моменти, які Росія намагалася у перші дні публікувати та якось нав’язувати думку. Це відкидається. Такого просто не може бути. Там видно, що швидше за все спрацювали Джмелями. Просто спланована акція. Про це свідчить і те, що там не постраждав жоден працівник колонії. Такого теж не може бути”, – наголосив він.

За його словами, про трагедію він дізнався трохи раніше, ніж про це написали ЗМІ. Українські захисники майже одразу зрозуміли, що це не був обстріл.

Військовослужбовець зазначив, що у четвер уночі, 28 липня, йому зателефонували хлопці звідти та повідомили, що по них “працюють”.

Надточій одразу передзвонив “у певні органи”, які, можливо, могли б знати щось про цю “роботу”. Останні передзвонили та сказали, що жодна з артбригад взагалі не отримувала даних координат для відпрацювання. Вранці йому зателефонували ці самі хлопці та підтвердили, що є загиблі та поранені. Тоді ж вони почали самі сумніватися, що це були саме “приходи”.

“Тобто швидше за все, вони чули просто хлопки, вибух і потім уже бачили через вікна, що десь горить загравою. Ви бачили відео – там будинки, що стоять поруч, вони стоять з вікнами. Так не буває. Вибухова хвиля від снаряда або від ракети не залишає вікон, коли будівлі так поряд розташовані”, – додав виконувач обов’язків командира полку Азов.


Реактивний піхотний вогнемет РПВ-А Джміль – радянський та російський реактивний піхотний вогнемет одноразового застосування. Є термобаричною реактивною гранатою, начиненою вогнесумішшю.

При вибуху високотемпературний імпульс супроводжується різким перепадом тиску, що утворюється через вибух паливо-повітряної суміші.

Знищує все живе обсягом до 80 м³; площа ураження: на відкритій місцевості – від 50 м², у замкнутому просторі – до 80 м².

Нагадаємо, в “ДНР” заявили, що під час обстрілу колонії в Оленівці загинули 47 людей, 75 було поранено, зокрема вісім охоронців.

У свою чергу Генштаб ЗСУ повідомив, що збройні сили РФ здійснили прицільний умисний артобстріл виправної установи в Оленівці, а заяви про нібито обстріли з українського боку є відвертою брехнею та провокацією.

Також повідомлялося, що у ГУР не бачать підстав довіряти спискам РФ щодо жертв в Оленівці.


Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/ua_1news

 

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button