Україна

Поки всі дивляться на Україну – Аргентина вступає в боротьбу за Фолклендські острови з Британією – 1News

Гліб Парфьонов

Гліб Парфьонов

Керівник департаменту безпекової політики в Центрі політичних студій “Доктрина”

Аргентина активізувала плани повернути Фолклендські острови
Фото з відкритих джерел

Поки світові ЗМІ гарчать можливим наступом Росії на Україну, залишилось непоміченим те, що знов з’явилась потенційна точка напруги у світі.

Про це пише Гліб Парфьонов на своїй сторінці в Facebook.

Так Аргентина знову активізувала плани повернути Фолклендські острови, під час відзначення 40-ї річниці закінчення Фолклендської війни. Південноамериканська країна заявила, що 2022 рік стане роком “підвищенням обізнаності про суверенне право Аргентини” на британську заморську територію, відому іспанською як Мальвінські острови, незважаючи на перемогу Великобританії у війні за цю територію в 1982 році.

Використовуючи гасло “Мальвінські острови – це Аргентина”, уряд попередив, що “будуть вжиті заходи для поширення та підвищення обізнаності про суверенні права Аргентини”. Буенос-Айрес заявив, що це також буде рік “вшанування аргентинського народу за загиблими на Мальвінських островах” в рамках вшанування 40-річчя закінчення війни, яка розпочалася під час вторгнення Аргентини в 1982 році, в результаті чого загинуло близько 650 аргентинських солдатів і 255 британських.

В офіційному указі говорилося: “Протягом усіх демократичних урядів і постійно Аргентина відкидала застосування сили та виявила, що постійно готова брати участь у двосторонніх переговорах як засобі досягнення мирного вирішення суперечки відповідно до резолюцій Генеральної Асамблеї Організації Об’єднаних Націй та принципів міжнародного права”.

1News за темою: Велика Британія проти Росії: Чия армія сильніша?

Але насправді за цими настроями прихований мілітаристський настрій. І на це є свої причини: аргентинська економіка постраждала найбільше минулого року від інфляції. Індекс споживчих цін в Аргентині прискорився в грудні на 3,8 відсотка, піднявши рівень інфляції в країні на 2021 рік до 50,9 відсотка – одного з найвищих показників у світі. Найбільше в 2021 році подорожчали готелі та ресторани (65,4 відсотка, лише за грудень на 5,9 відсотка), транспорт (57,6 відсотка) та продукти харчування (50,3 відсотка).

Саме важка економічна ситуація в 1981 році змусила хунту розпочати військові дії на Фолклендах, сподіваючись, що патріотичні гасла якось відволічуть населення від скрути. Ситуація погіршується ще тим, що перемовини Аргентини та МВФ не приводять до якихось результатів взагалі. Не дивно, що тут з’явилась рука Китаю. Який запропонував економічну допомогу, та ще більше – заявив, що підтримує територіальні претензії Аргентини відносно островів.

Відповідь на це з боку Лондона довго очікувати не довелось. Міністр закордонних справ Ліз Трасс заявила, що Великобританія відкидає будь-які заяви відносно островів. Така позиція Аргентини, навіть вигідна британській владі, бо потенційний конфлікт відносно Фолклендів так чи інакше буде порівнюватись з тим, що робила Залізна Леді. Тому Консервативній партії це навпаки навіть додасть очок, тим більш Королівський Флот зараз знаходиться в кондиціях, коли може повторити 1982-й, на противагу його стану ще 5 років тому.

Гліб Парфьонов

Редакція не несе відповідальності за думку, яку автори висловлюють у блогах на сторінках PNK.TV

*Якщо Ви знайшли помилку в тексті 1News, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.


Джерело

Back to top button