Україна

Україна створила аналог американської системи управління боєм – WSJ


Україна створила аналог американської системи управління боєм - WSJ

Західні військові вважають, що українці показали, як можна відцифрувати війну. Вони на ходу створили систему, на яку США витратили десятиліття та мільярди доларів.

Україні вдалося створити недорогу версію віртуальної системи управління у бою MacGyver, на розробку якої Пентагон витратив десятиліття, повідомляє The Wall Street Journal.
 
“Україна створила недорогу версію того, на що Пентагон витратив десятиліття та мільярди доларів: винищувачі, розвідувальні дані та зброю, об’єднані у цифрову мережу”, – повідомляє видання.
 
Зазначається, що імпровізована українська мережа безпілотників, винищувачів та зброї, пов’язаних через супутниковий зв’язок та спеціальне програмне забезпечення, дає ЗСУ перевагу у рівні інтелекту, координації та точності порівняно з армією Росії.
 
Українську віртуальну командно-контрольну систему було створено фактично “на ходу”. Досвід України дає Заходу цінні уроки, зокрема, що необхідно експериментувати та залучати невійськових експертів.
 
Британський підполковник Глен Грант, який з 2014 року працював зі збройними силами США та України над оборонною реформою, зазначає, що західні військові “занадто повільні та важкі”. Саме тому, за його словами, вони не можуть так швидко застосувати нові технічні рішення, щоб вирішувати проблеми на полі бою.
 
Грант додав, що українці показали, як можна відцифрувати війну.
 
Видання також процитувало міністра цифрової трансформації України Михайла Федорова, який нещодавно заявив, що ворог готувався до повноцінної технічної війни 20 років, а Україна здійснила технологічний стрибок за 10 місяців.
 
Американські журналісти навели кілька прикладів, як українським військовим вдалося “цифровізувати війну”. Вони нагадали, що захисники України успішно модифікують дрони, після чого можуть з їх допомогою скидати гранати прямо в окопи російських окупантів. Також українські воїни роблять безпілотні автомобілі з кулеметами та вигадують інші новації.
 
Раніше повідомлялося, що більшість операторів дронів у ЗСУ – комп’ютерні геймери. Навички та досвід хлопців у відеоіграх стають дуже доречними в управлінні ударними безпілотниками.
 
Залужний підбив підсумки 2022 року
 

Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/ua_1news

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button