Україна

Вчителів можуть зобов’язати робити вакцинацію або ПЛР-тест

Про це сказав міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет в інтерв’ю «РБК-Україна», передає 1NEWS.

В Україні законодавчо не передбачені обмеження щодо вчителів, які не пройшли вакцинацію від коронавірусної хвороби, проте в Міністерстві освіти і науки опрацьовують можливі зміни в кваліфікаційну характеристику професії.

«На сьогодні законодавчо таких обмежень немає, але опрацьовується механізм, враховуючи те, що це потенційний носій вірусу, який знаходиться в групі і колег і дітей. Діти менше хворіють, але вони теж є носіями. Треба подумати про те, можливо потрібно в кваліфікаційну характеристику професії внести обов’язково або вакцинацію або ПЛР-тест. Але поки що законодавчо цього немає, в обов’язковому порядку поки немає. Є ж санітарна книжка для працівників харчової торгівлі, кухарів, і так далі. Це ж не є щось таке, що за рамки виходить. Ми носії все одно, але ти повинен максимально убезпечити весь свій колектив», – сказав Шкарлет, відповідаючи на запитання, чи передбачені в майбутньому якісь можливо санкції, щодо вчителів, які не пройшли вакцинацію від COVID-19.

Також Шкарлет розповів, що наразі по школах і садочках 250 тисяч працівників записані на вакцинацію, по установах вищої освіти і коледжах охочих понад 25 тисяч (в середньому по всіх установах це понад 90% всіх співробітників).

«Точно знаю, що по Києву вже навіть почали ревакцинацію. Можливо, назва вакцини Pfizer дасть нам ще більший відсоток бажаючих. Крім того, я би так критично не оцінював відсоток саме тих, хто не хоче вакцинуватися. Дуже багато людей, яким медично протипоказано, які перехворіли, тобто їм теж якийсь час, десь пів року не варто вакцинуватися», – розповів міністр освіти і науки.

Водночас він наголосив, що «жорстких відмов не було, тобто ми ставили питання, хто з вас бажає».

«Відсоток, «хто не бажає», сама приставка «не» вже провокує на негатив» – вважає Шкарлет.

 

 

 

Back to top button