Україна

Погана погода? Чому не літають іранські “шахеди”Сюжет


Погана погода? Чому не літають іранські шахеди

Росія вже два тижні не атакує Україну іранськими дронами. На це експерти називають кілька причин.

Російська армія не зупиняє атаки по території України, проте окупанти стали менше використовувати для цього дрони-камікадзе Shahed-136. На те є одразу кілька версій.

Міжнародний тиск

Українські захисники зазначають, що військові РФ більше двох тижнів не запускають по Україні іранські безпілотники (останнього разу атака була 17 листопада). Це може свідчити про те, що перша партія дронів уже закінчилася.

За офіційною інформацією, росіяни випустили по Україні близько 400 іранських дронів, з них 340 було збито.

“Була інформація, що Росія загалом замовила 1740. Ймовірно, зараз немає можливості їх отримувати. Можливо, йдуть процеси політичного характеру. На це можуть впливати інші країни”, – повідомив речник Повітряних сил України Юрій Ігнат.

Зазначимо, що саме від удару “шахедів” 17 жовтня у Києві було знищено житловий будинок, у якому загинули чотири особи. Дрони стали для України великою проблемою, спричинили міжнародний політичний скандал і Київ розірвав дипломатичні відносини з Тегераном. Західні країни через це посилили тиск на Іран, а Євросоюз навіть запровадив спеціальні санкції.

Зима впливає на дрони?

Спікер оперативного командування Південь Наталія Гуменюк назвала ще більше причин, чому РФ припинила використовувати Shahed-136. Вона нагадала, що раніше дрони летіли Україною великими групами, а потім різко зникли.

За словами Гуменюк, перша версія: “шахеди” просто скінчилися, а нову партію не можуть завезти.

“Останнім часом ми спостерігаємо, що атаки безпілотниками-камікадзе здійснюються, але набагато рідше, зокрема це Ланцети російського виробництва. Те, що вони не використовують “шахеди”, яких у них було спочатку дуже багато, може свідчити як про закінчення запасів “, – сказала вона.

Ще одна версія – Росія тимчасово змінює тактику застосування “шахедів”. Ворог може притримувати їх до одночасного використання з масованими ракетними ударами.

Третя версія Гуменюк – зміна нюансів їхньої маневреності в нових погодних умовах. Тобто, за її словами, окупанти зараз вивчають маневри дронів у зимовий період.

І остання причина, за словами речника Півдня, – це удари по пунктах підготовки управління дронами, під час чого були ліквідовані іранські інструктори.

Новий договір Москви з Тегераном

Незважаючи на те, що ворог тимчасово не запускає по Україні іранські дрони, армія РФ не відмовилася від їх використання в майбутньому. Так, видання CNN та The Washington Post з посиланням на джерела у розвідки повідомили, що Іран та РФ у листопаді домовилися про початок виробництва бойових безпілотників у Росії. Москва нібито вже отримала креслення та компоненти для “шахедів”.

За даними співрозмовника CNN, окупанти мають намір зробити тисячі нових дронів і перші, можливо, зможуть у 2023 році атакувати Україну. Він сказав, що, якщо дві країни “рухатимуться вперед повним ходом у реалізації свого плану”, очікується, що виробництво може початися за кілька місяців, і “цілком можливо, що Росія зможе використовувати безпілотники на полі бою в Україні наступного року”.

За словами джерела, процес виробництва ударних дронів не складний порівняно з виробництвом іншої зброї.

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button