Україна

Подорожчання продуктів харчування в Україні – як та коли зміняться ціни на продовольчі товари – 1News

Експерти спрогнозували значний стрибок цін на тепличні овочі – на 15-25%

Топ-новина

Топ-новина


Фото з відкритих джерел

Ціни на продукти харчування в Україні постійно зростають. Серед головних факторів, які впливають на цінову політику, – сезонність, вартість енергоносіїв тощо. Не надто допомагає стримати ціни на продукти й обмеження націнки в роздрібній торгівлі на соціально значущі товари.

Які зміни вартості продуктів харчування варто очікувати найближчим часом та про результат держгерулювання цін розповідаємо детальніше далі.

Які продукти можуть подорожчати

Експерти українського ринку харчових продуктів одностайні в прогнозах щодо цін – вони будуть збільшуватися. Це підтвердили і в Національному банку України.

Регулятор спрогнозував зростання у ціні соняшникової олії, цукру, хліба та тепличних овочів. Це зазначено в Інфляційному прогнозі за січень 2022 року. У документі вказано, що висока продовольча інфляція зберігатиметься. Зокрема, йдеться про продукти, які потребують великих енерговитрат.

“Додатково впливатимуть заспокоєння світового інфляційного сплеску та вичерпання наслідків пандемії, що, зокрема, позначиться на більш істотній корекції цін на сировину, продовольство та логістику”, – прописано у звіті.


Фото з відкритих джерел

А завідувачка відділу ціноутворення та аграрного ринку ННЦ “Інститут аграрної економіки”, д.е.н. Інна Сало припустила, що у першому кварталі цьогоріч варто очікувати різке подорожчання приблизно на 20% таких продуктів харчування в Україні, як овочі та м’ясо.

“У першому кварталі 2022 року очікується подальше підвищення цін, залежно від виду овочів, на 15-25%. Ціни на тепличні овочі можуть також різко зрости. Ціновий стрибок передбачається настільки відчутним, що для великої частини українських споживачів з низьким рівнем доходів свіжі помідори, огірки та перець у цей період будуть практично недоступними”, – попередила експертка.

Крім того, яловичина, свинина та м’ясо птиці також подорожчають щонайменше на 15-12% у перші пів року 2022-го. Такі прогнозні оцінки дали науковці Інституту аграрної економіки.

“Обмежена купівельна спроможність українців посилила напруженість конкуренції між свининою та курятиною. Нині перевага за останньою”, – поінформувала фахівчиня.

Вона уточнила, що хліб та хлібобулочні вироби також можуть подорожчати на 10-25% залежно від рівня інфляції.

1News за темою: Ціни на продукти зростуть на 10-20%: Економіка України у 2022 році

Що впливає на вартість продуктів харчування

Серед головних причин здорожчання продуктів харчування в Україні експерти називають сезонний фактор, зростання вартості енергоресурсів та нестабільність курсу гривні щодо світових валют.

“Зазвичай лютий – це місяць, коли традиційно найбільше на зміну цін на продукти харчування впливає сезонний фактор (особливо характерний для свіжих овочів та фруктів). Проте цього року до нього долучилися ще два відчутні чинники”, – розповіла аналітик УКАБ (Український клуб аграрного бізнесу) Світлана Литвин.

За словами фахівця, подорожчання енергоресурсів, яке спостерігається вже давно, поступово перетворюється на кінцеву ціну споживача. При цьому якщо перші 2 фактори торкнуться насамперед продуктів харчування українського виробництва, то зміна курсу гривні вплине на імпорт.

В Україні можуть здорожчати продукти харчування


Фото з відкритих джерел

“Тому протягом найближчого місяця слід очікувати на подальше зростання цін на 2-3% практично на всі групи товарів. Звичайно, для кожної групи продуктів можуть додатково підключатися свої ринкові причини, але загалом картина така”, – пояснила Литвин.

Стримування подальшого зростання цін очікується на продукти харчування, які мають суттєву соціальну значимість. Йдеться про борошно, молоко, житньо-пшеничний хліб, м’ясо птиці (тушка), яйця та соняшникову олію. Підприємствам, які виробляють вищезгадані продукти, виділяється природний газ за спеціальною ціною після подання відповідної заявки та проходження торгів. Ціна практично вдвічі менша за ринкову.

Однак навряд чи варто сподіватися на зниження.

1News за темою: Молочні продукти в Україні подорожчають ще на 7%, – учасники ринку

Як держрегулювання цін вплинуло на продуктовий ринок

У січні 2022 року Кабінет міністрів України ввів граничний рівень надбавки на деякі продукти. До кінця дії карантину роздрібні торговці не можуть встановлювати націнку вище ніж 10%. Згідно з документом, обмеження встановили на наступні продукти:

  • Гречана крупа на 23,8% (+8,9 грн);
  • Цукор 34,9% (+7,3 грн);
  • Пшеничне борошно 15,4% (+1,96 грн);
  • Макаронні вироби 18,4% (+3,72 грн);
  • Молоко 9,2% (+2,36 грн);
  • Соняшникова олія 48% (+20,25 грн);
  • Яйця 11,5% (+3,15 грн);
  • Птиця 26,9% (+15,06 грн);
  • Вершкове масло 12,3% (+5,46 грн).

Після впровадження держрегулювання цін у великих торговельних мережах заявили, що вказані продукти можуть зникнути з полиць магазинів.


Фото з відкритих джерел

Представники супермаркетів розповіли, що з продажу може зникнути ваговий цукор, замість якого залишиться рафінад, що не підпадає під регулювання. Соціальну гречку на полицях може замінити гречка органічна порційна, а замість молока і сметани в плівці, ймовірно, продаватимуть тільки позиції в пляшці та пластиковій ємності. На полицях може залишитися тільки маргарин і масло понад 80% жирності, а регульована позиція з жирністю 72,5% зникне. Місце вітчизняних макаронів на полицях, за словами представників торгмереж, можуть зайняти імпортні.

Рішення Кабміну вплинуло на цінову політику – вартість деяких продуктів трохи знизилась, однак не всіх.

Ціна на соняшникову олію марки “Олейна” порівняно із січнем стала нижчою: 56,06 гривні проти 57,45. Тобто пляшка ємністю 850 мл подешевшала порівняно із січнем майже на 1,4 гривні. При цьому вартість пляшки олії “Щедрий дар” ємністю 870 мл зараз становить 57,60 грн, тоді як середня ціна за січень була 54,93. Таким чином, ця марка подорожчала майже на 2,7 грн.

1News за темою: Держрегулювання цін потрібно було повернути ще на початку пандемії, тоді б не було такого значного здорожчання продуктів харчування, – економіст

Ціни на яйця трохи подешевшали. Так, зараз десяток яєць торгової марки “Квочка” коштує близько 39,00 грн. А у січні за цю саму марку просили 31,03 грн. Подешевшала і торгова марка “Ясенсвіт”: 40,03 за десяток у лютому проти 40,52 грн у січні.


Фото з відкритих джерел

Молоко, незважаючи на зусилля уряду, продовжує дорожчати. Так, у січні ціна на молоко торгової марки “Яготинське” у середньому становила 31,25 грн. А в лютому ціна на нього підскочила до 33,14 грн. Аналогічно зросла ціна на молоко торгової марки “Простоквашино”. Січнева вартість 1 кг молока становила 31,36 грн., а лютнева зросла до 32,95 грн.


Фото з відкритих джерел

Після зростання цін на молоко зростає і вартість продуктів, які з нього виготовляються, приміром вершкового масла. Зокрема, ще у січні 200-грамова пачка масла “Селянське” жирністю 72,5% коштувала 54,05 грн, а вже у лютому її ціна зросла до 55,62. Така ж за вагою пачка “Яготинського” жирністю 73% зараз коштує 53,30 проти 49,66 за січень.

Редакція не несе відповідальності за думку, яку автори висловлюють у блогах на сторінках PNK.TV

*Якщо Ви знайшли помилку в тексті 1News, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.


Джерело

Back to top button