Україна

Площа гречки в Україні за останні 20 років зменшилася в 20 разів

Наразі 60% гречки на українських прилавках - російського виробництва

Площі посівів гречки в Україні за 20 років скоротилася в 20 разів – до 60 тис. га.

Про це розповів виконавчий директор Міжнародної асоціації гречки Сергій Громовий, повідомляє 1NEWS.

“Площа гречки в Україні за останні 20 років зменшилася в 20 разів – з 570 тис. га у 2000 році до 60 тис. га цього року”, – йдеться в повідомленні.

За інформацією Громового, тенденція до скорочення посівів гречки лише зростає: якщо 2017 року вітчизняні аграрії відвели під цю культуру 180 тис. га, то вже 2018 року – 100 тис. га.

“На це впливає цілий комплекс причин. Найголовніша – відсутність державної політики щодо підтримки виробництва нішевих культур. Не лише такої традиційної культури як гречка, а й інших – проса, гарбуза, льону, конопель, жита”, – заявив директор асоціації гречки.

За його словами, наразі 60% гречки на українських прилавках – російського виробництва. Вона потрапляє в Україну через Казахстан і маркується як казахська.

“Ми споживаємо російську крупу, яка не відповідає ДСТУ навіть за механічними показниками. Вона не має властивого гречці запаху, містить подрібнені часточки, домішки й занадто пересмажена, а отже втратила смакові та поживні цінності”, – стверджує експерт.

Споживання гречки в Україні також падає. За останні роки воно скоротилося вдвічі й зараз становить 3,5 кг на душу населення за рік. Для порівняння, найбільший рівень споживання цієї крупи в Латвії – понад 7 кг на людину за рік.

Джерело: УкрАгроКонсалт

Check Also
Close
Back to top button