Україна

Плату за транспортування газу можуть скасувати

Йдеться про передачу газотранспортних систем в комунальну власність територіальних громад, повідомляє 1NEWS з посиланням на lenta.ua.

Не секрет, що результатом виконання з 2014 року умов меморандуму МВФ про підвищення тарифів для населення України до світового рівня і створення великого пулу посередників на ринку газу, включаючи реверсні та свопові схеми, стало майже 1000% подорожчання комунальних послуг. Терпіння українців не нескінченне, і початок року позначився тарифними протестами. Депутати та міністри пішли на символічні поступки. Однак деякі з них проявили сміливість у відстоюванні інтересів простих громадян. Так, у Верховній Раді з’явився законопроект «Про скасування плати за транспортування газу і передачу газотранспортних систем у власність територіальних громад» (рег. № 5018 від 04.02.2021).

Законопроект пропонує скасувати плату за транспортування газу для побутових споживачів і передати газотранспортні системи у власність територіальних громад в Україні, крім систем, побудованих на кошти приватних осіб і які знаходяться в приватній власності, а також крім газотранспортних систем, що мають національне стратегічне значення.

 

Нардепи вважають, що реалізація цього проекту дозволить знизити вартість газопостачання для побутових споживачів і надалі територіальним громадам через свої органи місцевого самоврядування допоможе вирішувати питання експлуатації газопостачальних систем.

Якщо Постанову ухвалять, то Кабінет Міністрів України протягом 2 місяців повинен буде визначити:

  • перелік газотранспортних систем, що мають національне стратегічне значення і які не підлягають передачі у власність територіальних громад;
  • перелік газотранспортних систем, що підлягають передачі у власність територіальним громадам.

Крім того, Кабінет Міністрів України повинен буде протягом року забезпечити виконання постанови щодо передачі відповідних газотранспортних систем у власність територіальних громад.

 

 

 

Back to top button