Україна

Платні тести і зміни у завданнях – що зміниться у ЗНО у 2022 році – 1News

Топ-новина

Топ-новина


Фото з відкритих джерел

Зареєструватися на основну сесію можна до 9 березня

Цьогоріч учасників Зовнішнього незалежного оцінювання чекає низка нововведень. Зокрема, буде спрощено тести з математики та зменшено кількість завдань з хімії. Однак є не надто приємні зміни – часу на написання іспитів буде менше. 

Детальніше про те, які зміни чекають на учасників ЗНО у 2022 році, розповідаємо далі. 

Платні іспити 

У 2022 році випускники мають право скласти ЗНО-2022 з 5 предметів безкоштовно. Якщо ж учасник незалежного оцінювання захоче скласти більше п’яти іспитів, то повинен буде заплатити за кожен наступний тест певну суму.  Вартість платних тестів ЗНО-2022 визначив Український центр оцінювання якості освіти. 

Зокрема, додаткове незалежне оцінювання з історії України, фізики, хімії, біології, географії коштуватиме 354 гривні за один предмет. Тоді як вартість додаткового тестування з будь-якої іноземної мови становитиме 789 гривень за предмет.

Охочі скласти більш ніж 5 предметів мають розмістити відповідне замовлення за допомогою спеціального сервісу через Інформаційну сторінку учасника ЗНО, створену на сайті УЦОЯО. Однак замовити послугу додаткового ЗНО учасники зможуть з 4 до 14 березня після того, як зареєструються для участі у основній сесії.

1News за темою: В Україні стартувала реєстрація на основну сесію ЗНО-2022: Що варто знати

Зазначимо, що оплата послуг буде здійснюватись у безготівковій формі із застосуванням електронного платіжного засобу через відповідні посилання з Інформаційної сторінки учасника або через термінали самообслуговування чи каси банківських установ.

Зміни у тестах 

Зміни цьогоріч торкнуться ЗНО з математики рівня “стандарт”. Якщо раніше учасникам іспиту потрібно було працювати з 2 відкритими бланками відповідей, то цього року відкритих завдань не буде, а залишиться тільки перший блог.  

А тест профільного рівня ЗНО з математики з цього року міститиме 32 завдання замість 34, як було раніше. 


Фото з відкритих джерел

Крім того, змін зазнала і структура тесту з хімії. У 2022 він складатиметься з 50 завдань замість 52, як було раніше. 

Однак є менш приємні нововведення. Цьогоріч на виконання тестів буде відведено менше часу. Так, на виконання завдань з математики буде відведено не 210 хвилин, а 180 хвилин. А на тест з хімії буде надано 150 хвилин замість 180. 

1News за темою: Реєстрація на основну сесію ЗНО-2022: Інструкція та перелік документів

Термін дії сертифікатів ЗНО

Для вступу на визначену спеціальність вступник повинен подати до вищого навчального закладу сертифікат ЗНО. У 2022 року вступники можуть подавати результати оцінювання 2019, 2020 та 2021 років. Для більшості спеціальностей необхідно надати три сертифікати. Обов’язковим є іспит з української мови та літератури або української мови. 

Зазначимо, що випускники середніх шкіл можуть поєднати ДПА із Зовнішнім незалежним оцінюванням. Зокрема, учні можуть складають один іспит з певного предмета, а отримують за нього дві оцінки. Одна визначається за 200-бальною шкалою та заноситься у додаток до сертифікату ЗНО, а друга – переводиться у 12-бальну систему та зараховується як результат ДПА.

1News за темою: На ЗНО-2022 зареєструвалося вже понад 300 тисяч осіб

Аналогічною формою контролю знань студента з іноземної мови є єдиний вступний іспит, який складається після бакалаврату для вступу до магістратури. У поточному році можна використовувати успішні результати ЄВІ за 2020 та 2021 років.

Якщо документ застарів, іспит потрібно буде здати ще раз.


Фото з відкритих джерел

Графік проведення ЗНО

Зовнішнє незалежне оцінювання триватиме з 23 травня до 17 червня. Реєстрація на основну сесію розпочалася 1 лютого і триватиме до 9 березня

Графік проведення іспитів у 2022 році:

  • 23 травня – фізика;
  • 26 травня – хімія;
  • 31 травня – українська мова і література, українська мова;
  • 3 червня – математика;
  • 6 червня – німецька, французька, іспанська мова;
  • 7 червня – англійська мова;
  • 10 червня – історія України;
  • 14 червня – географія;
  • 17 червня – біологія.

Зареєструватися на додаткову сесію можна з 5 до 17 травня. Вона триватиме з 26 червня до 17 липня.

1News за темою: Проживання у гуртожитку, ліки і оплата ЗНО. Хто і на що зможе витратити “тисячу від Зеленського”

Нагадаємо, у 2021 році Верховна Рада заснувала премії для учасників ЗНО з найкращими результатами. Право на премію на сумму 100 тисяч гривень мають 30 випускників шкіл, які здобули з 4 предметів ЗНО понад 790 балів.

Однак отримувачі премії повинні продовжити навчання в українських вишах. Якщо ж хтось з випускників вирішить здобувати вищу освіту за кордоном, він не зможе отримати винагороду.

Редакція не несе відповідальності за думку, яку автори висловлюють у блогах на сторінках PNK.TV

*Якщо Ви знайшли помилку в тексті 1News, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.


ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS
Джерело

Back to top button