Україна

Підвищено граничні ціни на електроенергію

В ході засідання Нацкомісія, що здійснює держрегулювання в сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКУ) прийняла постанову про збільшення максимального рівня граничної вартості на ринку електроенергії «на добу вперед» (РСВ) та внутрішньодобового ринку (ВСР), інформує 1NEWS з посиланням на пресслужбу регулятора.

Варто відзначити, що своїм новим рішенням НКРЕКУ вносить зміни до постанови регулятора №766 від 8 квітня 2020 року. Тепер всі гравці на ринку електроенергії в заявках на торги повинні будуть вказувати ціни на електричну енергію не вище вартості, яка була визначена оператором ринку.

Максимально допустимий рівень цін в «нічному» тариф (години мінімального добового навантаження в енергосистемі – з 00:00 до 7:00 і з 23:00 до 00:00) відтепер становитиме 1243,71 гривень за одну МВт-годину.

В «денному» тариф (години максимального навантаження – з 7:00 до 23:00) – ціновий максимум не повинен перевищувати 2655,99 гривень за одну МВт-год.

Глава НКРЕКУ Валерій Тарасюк пояснив, що регулятор не встановлює ціну на електроенергію своїм новим постановою, а виконує вимоги лібералізації ринку.

«Ці обмеження – це обмеження для ринку, який повинен працювати в цих рамках … Ми будемо моніторити ринок для того, щоб уникнути маніпуляцій і цінових змов. Підняття планки м це ринкове дію», – уточнив глава комісії.

У НКРЕКУ також додали, що підвищення максимальних цін на електроенергію пов’язано з надлишком ресурсу на ринку, який був викликаний сезонним зниженням споживання і збільшення виробленої «зеленої» електроенергії.

 

 

 

 

 

Back to top button