Україна

Підвищення зарплат медикам – Ляшко повідомив, що виплати за січень уже нараховані – 1News

За словами Віктора Ляшка, майже два мільярди гривень НСЗУ вже перерахувала за січень закладам, які надають первинну медичну допомогу

Віктор Ляшко
Українська правда

Нарахування медичним працівникам підвищених зарплат за січень уже відбулося. Про це повідомив міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко.

“Гідна заробітна плата медикам – уже реальність. Нарахування нових ринкових заробітних медичним працівникам у всіх закладах охорони здоров’я за січень вже відбулось. Частина медичних працівників вже отримала і виплати за цими нарахуваннями. Зокрема, заробітну плату на зазначеному рівні отримали медичні працівники закладів охорони здоров’я, які фінансуються за кошторисним принципом з державного бюджету”, – розповів Ляшко.

Він зазначив, що майже два мільярди гривень Національна служба здоров’я вже перерахувала за січень закладам, які надають первинну медичну допомогу і розпочали нараховувати аванс на лютий. За словами міністра, працівники цих закладів вже отримали або найближчими днями отримають обіцяні мінімум 20 тис. грн для лікарів та 13,5 тис. грн для медичних сестер.

1News за темою: Глава Мінфіну заявив, що коштів на підвищення зарплат лікарям більш ніж достатньо

“І це лише базовий рівень заробітної плати, нижче якого медики не повинні отримувати. Однак ми не забороняємо керівникам закладів охорони здоров’я платити лікарям та медсестрам більше. Адже лікарні є самостійними підприємствами, які розпоряджаються коштами на власний розсуд. Тому саме від керівника лікарні залежить, який відсоток бюджету буде спрямовано у фонд заробітної плати”, – зазначив очільник МОЗ.

Також Ляшко зауважив, що сьогодні мільярд гривень НСЗУ перерахує за січень закладам екстреної медичної допомоги, і ще понад 946 мільйонів гривень за лютий буде передано до Держказначейства найближчими днями.

Він додав, що за окремим механізмом будуть дофінансовані заклади, в яких з різних причин фонд заробітної плати не був закритий фінансуванням за основними пакетами. Такі заклади разом із виплатами за січень отримають авансові платежі за лютий, а потім матимуть окремий пакет у програмі медичних гарантій із чіткими індикаторами.

1News за темою: Медикам у разі невиплати підвищених зарплат радять звертатись на “гарячу лінію”, – Ляшко

Нагадаємо, що 12 січня Кабінет міністрів ухвалив постанову про підвищення зарплат медикам. Після чого у МОЗ запевнили, що медичні працівники, які отримали в січні стандартний аванс, отримають всі необхідні надбавки в кінці місяця разом із заробітною платою. А для медзакладів, яким бракує на це коштів, передбачено окремий механізм дофінансування.


Джерело

Back to top button