Україна

Підсумки 9.04: Мобілізація і удар по авіацентру РФСюжет


Підсумки 9.04: Мобілізація і удар по авіацентру РФ

Комітет ВР затвердив законопроєкт про мобілізацію; Дрони атакували авіацентр у РФ. Kореспондент.net виділяє головні події вчорашнього дня.

Комітет ВР затвердив законопроєкт про мобілізацію

Комітет Верховної Ради з питань нацбезпеки увечері у вівторок, 9 квітня, затвердив до другого читання текст законопроєкту про мобілізацію. У середу цю редакцію винесуть у залу Верховної Ради. При цьому члени погодилися виключити із законопроєкту про мобілізацію норми про демобілізацію. Її врегулюють окремим законом. У тексті законопроєкту зокрема передбачено, що звичайні військовозобов’язані протягом 60 днів з дня набрання чинності мобілізації зобов’язані уточнити свої облікові дані.

Дрони атакували авіацентр у РФ

Вночі 9 квітня безпілотники атакували Борисоглєбський навчальний авіаційний центр у Воронезькій області РФ. Російські Telegram-канали повідомляли про два влучання. Тим часом у ГУР заявили, що мова йде про ураження авіаційного заводу. “Так, авіаційний завод. Це те, що можемо констатувати з різних джерел. Був гуркіт – також можемо підтвердити. Деталей розкривати не будемо, але, за попередньою інформацією, уражені основні виробничі потужності підприємства”, – заявили у ГУР. Згодом експерти з’ясували, що саме ремонтували окупанти на ураженому підприємстві.

У ЗСУ звільнено двох командувачів – ЗМІ

У Збройних силах України тривають кадрові перестановки. Звільнено командувачів двох оперативних командувань, повідомляє РБК-Україна з посиланням на джерела у ЗСУ. “Йдеться про генерал-майора Андрія Ковальчука, який був командувачем ОК Південь, та генерал-майора Сергія Літвінова, який був командувачем ОК Захід”, – йдеться у повідомленні. При цьому не вказано причини звільнення генералів і їхніх наступників.

Ворог атакував підстанції у двох областях України

Російські загарбники в ніч на вівторок атакували високовольтні підстанції у Полтавській і Львівській областях. Так, на території високовольтної підстанції у Полтавській області виникло займання, було пошкоджено обладнання. Також займання сталося на підстанції у Львівській області. В обох випадках обійшлося без постраждалих. Крім того, через бойові дії в Дніпропетровській області одночасно відключилися дві високовольтні повітряні лінії, при цьому було знеструмлено промисловий об’єкт, але споживачі заживлені.

Україна збудує завод з виробництва ядерного палива

Україна збудує завод з виробництва тепловидільних збірок (ТВЗ) для забезпечення паливом атомних станцій. Про це сказав в.о. голови правління НАЕК Енергоатом Петро Котін. За його словами, підприємство збудують у Миколаєвській області біля міста Южноукраїнськ, поблизу якого розташована Південноукраїнська АЕС. Виробництво базуватиметься на технології американської компанії Westinghouse.

Скандал з бронню для цирку: Шмигаль пообіцяв справедливість у мобілізації

В Україні запровадять справедливе і раціональне бронювання військовозобов’язаних. Про це повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль на тлі скандалу з бронюванням від мобілізації працівників телемарафону і працівників цирків. Прем’єр відзначив, що дав доручення профільним міністерствам найближчим часом внести оновлену, більш справедливу постанову про бронювання. У тому ж числі було доручено визначити перелік об’єктів та підприємств критичної інфраструктури.

Також у Міністерстві культури та інформаційної політики України відреагували на скандал, заявивши, що кожний заклад культури, кожна людина, яка працює у сфері, є критично важливими й необхідними для забезпечення духовної обороноздатності. 

Китай вимагає участі Росії у Саміті миру

Влада Китаю підтримує проведення міжнародної мирної конференції щодо війни України. Але у цьому заході має взяти участь і Росія. Таку заяву зробив міністр закордонних справ Китаю Ван Ї після зустрічі з главою МЗС Росії Сергієм Лавровим. “Китай підтримує своєчасне скликання міжнародної конференції, визнаної як Росією, так і Україною, з рівною участю всіх сторін та справедливим обговоренням усіх варіантів мирного врегулювання”, – сказав Ван Ї.

В Україні і Польщі обшуки через закупівлі зброї

Правоохоронці провели низку обшуків на території України та Польщі в межах справи про можливу закупівлю озброєння за завищеними цінами у квітні 2022 – лютому 2023 року. “Слідчі дії спрямовані на дослідження ланцюга постачання іноземного озброєння та перевірки інформації про можливе штучне завищення його вартості через участь компаній-посередників, зареєстрованих за межами України”, – йдеться у повідомленні НАБУ.

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button