Україна

Підсумки 7.06: Наслідки підриву ГЕС і нова загрозаСюжет


Підсумки 7.06: Наслідки підриву ГЕС і нова загроза

У світі шириться побоювання щодо нової хімічної катастрофи в Україні через витік 134 тон аміаку; Південь України потерпає від підтоплення. Кореспондент.net виділяє головні події вчорашнього дня.

Загроза хімічної катастрофи. Новий теракт Росії

В світі шириться побоювання щодо нової хімічної катастрофи в Україні. Напередодні російські війська вдруге за два дні обстріляли найбільший в світі трубопровід аміаку Тольятті-Одеса. Внаслідок ворожих ударів відбулася розгерметизація трубопроводу і стався витік 134 тон аміаку. Інцидент на трубопроводі стався менш ніж через 48 годин після того, як РФ підірвала Каховську ГЕС і звинуватила в цьому Україну. Сценарій повторився із аміакопроводом Тольятті-Одеса. Українська влада запевняє, що поки ситуація знаходиться під контролем, але не виключає, що через чергову атаку росіян може статись катастрофа, так як в трубопроводі залишається технічний аміак.

Наслідки підриву Каховської ГЕС

В результаті потопу в Олешках, який стався внаслідок підриву Каховської ГЕС, загинули три людини. Про це повідомив міський голова Євген Рищук. “Я думаю їх буде набагато більше. Багато людей прикутих до ліжка, були безногі, як безнога людина залізе на дах?” – розповів Рищук. Також він повідомив, що місто затоплене на 90%, а рівень води на деяких вулицях сягає трьох метрів.

У Херсонській області в результаті знищення Каховської ГЕС підтоплено 20 населених пунктів та майже 2 тисячі будинків на правому березі річки Дніпро. Станом на 11:30 в регіоні було евакуйовано 1548 осіб. При цьому напередодні було врятовано 74 місцевих жителів, з них двоє дітей.

Укргідроенерго прогнозує розширення повені. Після підриву російськими загарбниками Каховської ГЕС рівень води продовжує зростати. Але в найближчі дні буде збільшуватися і ширина підтоплень. Про це сказав генеральний директор Укргідроенерго Ігор Сирота. За його прогнозом, буде збільшуватися не висота підтоплень, а ширина. В Укргідроенерго повідомили, що почнуть акумулювати воду на верхніх водосховищах на Дніпрі, щоб спробувати зменшити масштаби катастрофи.

Україна передасть до Міжнародного кримінального суду (МКС) всю необхідну інформацію щодо підриву росіянами Каховської гідроелектростанції. Про це повідомив Офіс генерального прокурора. Україна готова співпрацювати з МКС та надавати всі необхідні докази, які збирають прокурори, для притягнення до відповідальності всіх винних у підриві Каховської ГЕС.

Світ реагує на підрив Каховської ГЕС

В ООН підрив Каховської ГЕС назвали катастрофою. Обвалення дамби Каховської ГЕС спричинене вибухом, можливо, стало найбільш значною шкодою цивільній інфраструктурі з початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну. Про це заявив заступник генерального секретаря ООН з гуманітарної допомоги та координатор надзвичайної допомоги Мартін Гріффітс. “Масштаби катастрофи від підриву росіянами греблі Каховської ГЕС стануть зрозумілими найближчими днями”, – зазначив він. 

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган обговорив ГЕС із Зеленським і Путіним. Ердоган провів телефонні розмови з українським лідером Володимиром Зеленським і главою російскього режиму Володимиром Путіним. Ердоган запропонував створити комісію за участю “експертів сторін, що воюють, ООН і міжнародної спільноти, зокрема Туреччини, для детального розслідування вибуху на дамбі Каховської ГЕС”. Президент Туреччини також пообіцяв зробити все можливе в цьому питанні і заявив, що можна використовувати метод переговорів, як у зерновому коридорі.

Євросоюз задіяв механізм допомоги

Євроcоюз задіяв механізм цивільного захисту для надання допомоги Україні у зв’язку з руйнуванням Каховської ГЕС та вже спрямовує необхідне обладнання і техніку. ЄС уже відправляє допомогу через свій механізм цивільного захисту завдяки першим пропозиціям Німеччини, Австрії та Литви. Німеччина запропонувала 5 тис. фільтрів для води та 56 генераторів, Австрія – 20 контейнерів для води та десять насосів для грязьових вод, які наразі вирушають до України. Крім того, Литва та Німеччина також запропонували обладнання для прихистків, включно з наметами, ліжками та ковдрами”

Газ в Україні подешевшав майже у три рази

Вартість природного газу в Україні за травень 2023 року склала 11 163,77  гривні за 1 тис. кубометрів без ПДВ, що на 22,4% менше, ніж місяцем раніше. За даними Мінекономіки, середня ціна впала до мінімуму з початку розрахунку показника у березні минулого року. За останній рік ціна опустилася майже втричі. У травні 2022 року вона складала 31 175 гривень за 1 тис. кубометрів без ПДВ.

Данілов зробив заяву щодо контрнаступу ЗСУ

Секретар РНБО Олексій Данілов заявив, що росіянам жодними діями не вдасться відтермінувати контрнаступ ЗСУ. “Що стосується наступу, то він буде відбуватися за нашим планом. Тоді, коли це визначать на Ставці верховного головнокомандувача. І оці їх дії (мова про підрив ГЕС росіянами – ред.) нашому наступу не завадять”, – зазначив Данілов. За його словами, в України є свої плани щодо контрнаступу, і наразі вони не розкриваються, але чекати лишилося недовго.

Новини від 1News в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/ua_1news

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button