Україна

Підсумки 4.10: Кінець справи Майдану і бій у КримуСюжет


Підсумки 4.10: Кінець справи Майдану і бій у Криму

Завершено розслідування масштабної справи розстрілу Майдану: судитимуть Януковича і силовиків. Спецпризначенці ГУР десантувалися у Криму і вдарили по позиціях окупантів. Кореспондент.net виділяє головні події вчорашнього дня.

Розстріл Майдану: судитимуть Януковича і силовиків

Правоохоронці завершили розслідування масштабної справи стосовно колишнього президента України Віктора Януковича та тодішнього силового блоку країни за організацію розгону та розстрілів демонстрантів 18-20 лютого 2014 року. Обвинувальний акт скеровано до суду. У вчиненні тяжких злочинів обвинувачуються члени злочинної групи – колишні високопосадовці на чолі з Януковичем. Встановлено, що посадовці організували штурм Майдану під виглядом “антитерористичної операції”, а вранці 20 лютого наказали розстрілювати мітингувальників. Це робилося з перевищенням влади, службових повноважень, без жодних законних підстав.

У Криму cпецпризначенці провели жорстокий бій – ГУР

Українські спецпризначенці провели жорстокий бій у Криму. Про це сказав представник Головного управління розвідки (ГУР) Міноборони Андрій Юсов. “Можемо сказати, що був жорстокий бій: значні втрати особового складу окупантів. На превеликий жаль є також втрати і серед українських бійців спецпризначенців. Але вони неспівмірні із російськими”, – заявив він. Юсов запевнив, що операція з деокупації Криму продовжується і запевнив, що півострів повернеться до України. Також Головне управління розвідки Міноборони повідомило, що спецпризначенці ГУР десантувалися у Криму і вдарили по позиціях російських окупантів.

ЗМІ повідомили про ураження С-400 біля Бєлгорода

У ніч на середу у Бєлгородській області Росії було уражено комплекс ППО С-400 Тріумф. Про це повідомила Українська правда з посиланням на джерела в СБУ 4 жовтня. Вказано, що дрони української спецслужби успішно атакували стратегічний комплекс ППО вартістю 1,2 млрд доларів біля Бєлгорода.

У МВФ назвали пріоритетні заходи для України

Міжнародний валютний фонд очікує від України ухвалення закону про фінансовий моніторинг політично значущих осіб та відновлення податкових перевірок. Про це сказав голова місії МВФ в нашій країні Гевін Грей. Він зазначив, що оцінка у межах другого перегляду програми розширеного фінансування EFF базуватиметься на ключових заходах, які вже виконала українська влада. За словами Грея, у МВФ очікують, що у наступні декілька місяців в Україні буде ухвалений закон про фінмоніторинг політично значущих осіб та відновлено податкові перевірки.

Греція пропонує порти для зерна з України – ЗМІ

Греція пропонує використовувати свої порти в Егейському морі як коридор для експорту зерна з України. Про це повідомило місцеве видання Kathimerini. Цю пропозицію зробив міністр закордонних справ Греції Йоргос Герапетрітіс на неофіційній зустрічі глав МЗС країн Євросоюзу у Києві 2 жовтня і вона не виникла на рівному місці, а відображає план, який уряд уже обговорив зі своїми партнерами. План передбачає транспортування агропродукції залізницею через Румунію та Болгарію до портів Салоніки та Александруполіс. При цьому проблемою є обмежена пропускна спроможність залізничної мережі на півночі Греції.

Гривня відновила зростання після стрибка долара

Курс гривні відновив зростання на готівковому ринку після суттєвого зниження напередодні, викликаного рішенням НБУ перейти до режиму гнучкості обмінного курсу. Так, середній курс долара у обмінниках впав на 5 копійок – до 38,35 гривень, курс євро впав на 10 копійок – до 40,70 гривень. В обмінних пунктах купують долар у середньому по 37,75 гривні, євро по 40,00 гривні.

Рада НАТО-Україна провела засідання

Рада НАТО-Україна обговорила реалізацію рішень Вільнюського саміту альянсу та довгострокову підтримку України в її протистоянні російській агресії. Зазначається, що союзники продовжують надавати суттєву допомогу Україні, зокрема за допомогою пакета комплексної допомоги НАТО, так само як і просувають “важливу роботу із забезпечення повної оперативної сумісності українських сил із НАТО”. “Це означає, що Україна ближче до НАТО, ніж будь-коли раніше”, – заявили у штаб-квартирі Організації Північноатлантичного договору.

У Венеції під час падіння автобуса з естакади загинули десятки людей, серед них – українці

Увечері 3 жовтня у Венеції пасажирський автобус упав з естакади на залізницю, що проходить вздовж траси. Внаслідок аварії 21 людина загинула, 18 постраждали. За уточненою інформацією, дев’ятеро українців загинули, п’ятеро дістали поранення. Постраждалі громадяни отримують медичну допомогу, повідомили у МЗС України.

Новини від 1News в Telegram та WhatsApp. Підписуйтесь на наші канали https://t.me/ua_1news та WhatsApp

ПІДПИСАТИСЯ на Telegram-канал 1NEWS

Джерело

Back to top button